Ulft, Netherlands

Duitsland wil criminaliteit uit Nederland aanpakken met politiecentrum in grensregio

Foto: REGIO8
Plofkraken, drugshandel en reizende illegale vreemdelingen. Bekende fenomenen die zich de afgelopen jaren steeds meer afspelen in de grensregio, constateert het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Om de groeiende grenscriminaliteit aan te pakken, wordt met Nederlandse partners gewerkt aan een gezamenlijk politie- en douanecentrum.
Ruben Dales | 18 maart 2024 16:41 | Aangepast op 18 maart 2024 16:41
“Nederland is de meest toonaangevende drugsoverslagplaats en het meest toonaangevende drugsproductieland van Europa”, zo schrijft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken in reactie op vragen vanuit de Bondsdag, de tegenhanger van het Nederlandse parlement. Dit komt vooral door de Rotterdamse haven, waar veel drugs binnenkomt. Na aankomst in Nederland, wordt de drugs verplaatst naar allerlei plekken in Europa, waaronder Duitsland. Ook storen Duitse autoriteiten zich in toenemende maten aan de plofkraken in de grensregio. De meeste van deze misdrijven worden gepleegd in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, terwijl de daders vaak uit Nederland komen.

Om te voorkomen dat deze problemen verergeren, wil het Duitse ministerie samen met Nederland een gezamenlijk politie- en douanecentrum opzetten, ergens in het Duits-Nederlandse grensgebied. In dit centrum moet 24 uur per dag een speciaal politieteam klaarstaan om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Door van elkaars systemen gebruik te maken, hoopt het Duitse ministerie de georganiseerde misdaad effectiever aan te pakken. Naast het bewaken van de openbare orde, moet het centrum ook de illegale immigratie aanpakken. Bovendien zou het Openbaar Ministerie betrokken moeten worden bij het centrum.

Goede samenwerking
In bepaalde grensregio’s wordt er volgens het Duitse ministerie al ‘goed’ samengewerkt tussen de Duitse en Nederlandse politieteams. Zo wordt gewezen naar de Limburgse plaats Kerkrade, waar een speciaal politieteam van Belgische, Nederlandse en Duitse politie samenwerkt. Dit team pakt gezamenlijk misdrijven op in de regio’s Aken (Duitsland), Luik (België) en Zuid-Limburg. Daarnaast zijn er een gezamenlijke politieteams (GPT) die controleren op verschillende autosnelwegen, waaronder het GPT Elten op de Duitse snelweg A3 bij de Achterhoek. Deze politieteams zijn nu alleen nog in bepaalde grensregio’s actief.

Waar komt het centrum?
Vanuit het nieuwe centrum moeten politie- en douanemedewerkers in het hele Nederlandse en Duitse grensgebied actief worden. Criminelen zouden hierdoor hun activiteiten moeilijker kunnen verplaatsen naar een ander grensgebied. Het Duitse ministerie is samen met vertegenwoordigers van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen in gesprek met het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie bevestigt de gesprekken, maar wil er inhoudelijk nog niet op ingaan.

Grenscriminaliteit in de Achterhoek
Ook de Achterhoek wordt regelmatig geconfronteerd met grenscriminaliteit. Zo hebben de grenscontroles van het GPT Elten al een hele reeks aan aanhoudingen opgeleverd, onder meer voor drugshandel en mensensmokkel. Daders van plofkraken in Duitsland rijden niet zelden door de Achterhoek. In 2016 crashte een lid van de ‘Audi-bende’ nog bij de snelweg A18 in Varsseveld. Vijf leden van deze criminele bende werden later veroordeeld tot jarenlange celstraffen.

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Kanaries overleden na brand in Lichtenvoorde, vuur slaat over naar kringloop

Bij een schuurbrand in Lichtenvoorde zijn donderdagavond meerdere kanaries om het leven gekomen. Bra...

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Brandweer redt weggevlogen papegaai uit boom in Westendorp

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt om een papegaai te vangen die was ontsnapt uit een huis in Va...

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Het is dinsdag precies 75 jaar geleden dat Elten onderdeel werd van Nederlands grondgebied. Op 23 ap...

Duitse documentaire over Dinxperlo en Suderwick hit op YouTube

De Duitse journalist Matthias Schwarzer heeft een documentaire gemaakt over het leven in het Achterh...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...