In Waterschap Vallei en Veluwe geldt vanaf donderdag een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater en in delen van Noord-Brabant geldt al een sproeiverbod. In de Achterhoek is daar echter nog geen sprake van. “Wij hebben simpelweg op dit moment nog geen echte grote knelpunten”, aldus Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. “In onze vergunningen is vastgelegd wanneer er oppervlaktewater, zoals uit rivieren en sloten, gebruikt mag worden om bijvoorbeeld landbouwgrond te besproeien. Als er nog water over de stuw stroomt, is het dus toegestaan om dit water te gebruiken. Er komt pas een sproeiverbod als er geen water meer over de stuw stroomt.”
Voor de vele boeren die de Achterhoek rijk is, betekent een eventueel sproeiverbod dat ze zijn aangewezen op het beschikbare grondwater. Onder meer in 2020 en 2023 hebben zij dit ook al voor de kiezen gekregen. “Elke boer heeft natuurlijk zijn eigen onderneming, dus wat dat betreft hebben wij geen inzage in hun watervoorziening. De afgelopen jaren is het vaker erg droog geweest. Wij hopen daarom dat boeren zich daarom ook hebben aangepast op deze situatie”, vervolgt Ginsel.
In de toekomst kijken
Dat er in de Achterhoek nog geen sproeiverbod geldt, heeft ook te maken met het vooruitdenken van een aantal maanden terug. Ginsel: “Waar dit kon hebben we in de wintermaanden heel wat regenwater opgevangen, bijvoorbeeld via stuwen. Op die manier hebben we een flinke hoeveelheid water opgeslagen. Daarnaast werken we onder meer samen met landgoederen en andere waterschappen om het waterpeil te reguleren.”
Zelf een steentje bijdragen
Het opvangen van regenwater is niet alleen de taak van het waterschap. Ook mensen thuis kunnen een bijdrage leveren om het waterniveau op peil te houden. “Het hele idee van tegel eruit, plant erin is bijvoorbeeld in het leven geroepen zodat de grond meer regenwater kan opnemen. Maar hoeveel maatregelen we ook nemen, we blijven enorm afhankelijk van regenwater", sluit Ginsel af.