Ulft, Netherlands

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Foto: REGIO8
Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de binnenstad van Doetinchem naar een hoger niveau te tillen. De bezoekersaantallen zijn in vijf jaar tijd bijna gehalveerd, een volledige make-over moet de negatieve trend omkeren. Een bruisende binnenstad is volgens de gemeente nodig voor het grote doel: het hebben van 70.000 inwoners in 2036.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03 | Aangepast op 15 mei 2024 17:03
"We hebben corona achter de rug en het is op dit moment weer aan het stabiliseren", zegt wethouder Robbert Hummelink over de bezoekersaantallen in de binnenstad. "Maar als je kijkt naar onze ambitie dan zeggen wij: 'daar mag nog wel wat extra bij'." In 2023 trok het centrum minder dan 60.000 mensen per week, dit was in 2018 nog ongeveer 100.000 "Als je bezoekersaantallen zo drastisch verminderd zijn dan moet je gewoon iets", weet Gabi Hunter, voorzitter van de Ondernemersvereniging Doetinchem, die denkt dat dat helpt bij de groeiambitie van de stad. "Als je nieuwe mensen hierheen wil halen, die gaan eerst kijken naar de binnenstad. Wanneer die er niet goed uit ziet en saai is, dan denken ze ook: 'ja, laat maar zitten'."

Samen met ondernemers is de toekomstvisie voor het stadscentrum geschreven. Onderdeel is het weren van autoverkeer in en rond de stad en een snelheidsverlaging op de wegen rondom het centrum. "De auto gaat niet verdwijnen uit de binnenstad", stelt Hummelink automobilisten gerust. "Maar we gaan onze binnenstad aanpassen op de wensen van de bezoeker. Dat betekent onder andere dat je van het stadhuisplein zo het centrum in kan lopen."
Binnenstadsvisie Doetinchem Foto: Gemeente Doetinchem
Ondergronds parkeren
Daarvoor moet er wel een nieuwe parkeergarage worden gebouwd, onder het plein bij het gemeentehuis. Het realiseren van die nieuwe parkeergarage valt onder het deelproject Hamburgerkwartier, de eerste van zes 'stadskwartieren' die moeten worden aangepakt. Doetinchem wil de voormalige grachtcirkel rondom de binnenstad herstellen en ruimte geven voor voetgangers en recreatie.

Gaswal dicht, woningen erbij
Ook moet de Gaswal bij de Oude IJssel worden afgesloten, zo ontstaat er ruimte voor nieuwe huizen. "In de binnenstadsvisie hebben wij ook als plan om extra woningen toe te voegen op de plekken waar nu nog geparkeerd wordt (o.a. Kapoeniestraat red.)", schetst wethouder Hummelink. "Dat kan ook een prachtige impuls geven aan de binnenstad zelf." Ook wordt er ingezet op het transformeren van leegstaande winkelruimte naar woningen, vooral in ruimtes boven winkels. In de plinten, de begane grond, wil Doetinchem vooral winkels, werkruimtes of horeca.

Gemeenteraad geeft 'go'
De binnenstadsvisie wordt voor de zomer behandeld door de gemeenteraad, daarna volgt meer duidelijkheid over de kosten en de planning. Het is een visie richting 2036, maar als het aan de ondernemers ligt, worden de eerste plannen snel zichtbaar. "We kijken er ontzettend naar uit", aldus Hunter. "Het wordt natuurlijk een langjarig plan, dat snappen wij ook, maar eigenlijk kan het ons niet snel genoeg gaan."

Lees meer over:

Doetinchem|Binnenstad|

Lees ook

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...

Honderden zangers nemen met koren binnenstad van Doetinchem over

Een twintigtal koren van binnen en buiten de Achterhoek neemt volgende week zondag de binnenstad van...

Kop-staartbotsing tussen auto's op drukke kruising in Doetinchem

Twee automobilisten zijn zaterdagmiddag op elkaar gebotst bij een drukke kruising in de buurt van he...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...

Na grote brand is Arriva met nieuw pand klaar voor de toekomst in Doetinchem

Bijna drie jaar geleden verwoestte een grote brand het pand, de werkplaats en een gloednieuwe waters...