Ulft, Netherlands

 

De Graafschap laat keuze bij het kabinet

De Graafschap hoopt de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht op vrijdag 11 februari voor publiek te kunnen spelen. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp heeft vertrouwen dat het kabinet gehoor geeft aan de oproep vanuit de voetbalwereld en vraagt supporters om daarop te wachten.
Tim Rondeel | 9 maart 2022 17:18 | Aangepast op 9 maart 2022 17:18
“Laten we rustig de persconferentie afwachten en dan ga ik er vanuit dat we de volgende thuiswedstrijd met publiek spelen”, aldus Ostendorp. “Dat vertrouwen wil ik ook uit blijven stralen.” In een landelijk statement, waar de club zich bij aangesloten heeft, stond dat het demonstratief openen van de stadions ‘de onvermijdelijke volgende stap’ zou zijn en dat clubs hierover met burgemeester in gesprek zouden gaan. Ostendorp is het gesprek met burgemeester Mark Boumans van Doetinchem aangegaan: “We hebben tegen elkaar gezegd dat we de persconferentie afwachten en dat we beide alle vertrouwen hebben dat het kabinet de stadions weer opent.” Volgens de directeur, die niet aan geeft of De Graafschap ook zonder toestemming publiek toelaat, is het dan ook niet nodig om over een eventuele protestactie te hebben.

Volgens Ostendorp is aangetoond dat een bezoek aan het stadion veilig is: “We hebben laten zien dat er geen besmettingshaarden in de stadion zijn, daarin steunt de GGD ons ook.” Daarom heeft hij vertrouwen in een voor De Graafschap positieve beslissing van de overheid. “Nu blijkt dat besmettingen oplopen maar de ziekenhuisopnames teruglopen, is het moment dat we zeggen dat we er mee moeten leren leven.” Ostendorp verwacht dat er tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht weer publiek welkom is: “Ik kijk er zelf ook naar uit om een biertje te drinken of broodje bal te eten op de Vijverberg en weer een groot feest te zien.”

In Den Haag met supporters?

De Graafschap speelt mogelijk op zondag 30 januari weer een wedstrijd in een gevuld stadion. In tegenstelling tot de Doetinchemmers wil ADO Den Haag ook zonder toestemming de poorten openen voor het duel tussen beide clubs. “We gaan er nog steeds vanuit dat het tegen die tijd ook gewoon weer mag”, laat een woordvoerder van de club weten aan Omroep West. “Maar als het kabinet vasthoudt aan het verbod op publiek, dan willen we demonstratief de deuren openen.”

Geluk met loyaliteit
Op financieel vlak maakt de algemeen directeur zich op korte termijn geen zorgen, maar hij snapt de zorgen bij andere clubs wel. Woensdag kondigde MVV Maastricht aan de stadionpoorten voor de derby tegen VVV-Venlo hoe dan ook open te gooien, mede uit financiële noodzaak. “Wij mogen ons gelukkig prijzen met loyale sponsoren en supporters en ook met de steun van de overheid", zegt Ostendorp, die zich meer zorgen maakt over het verwateren van de binding met supporters: “Ik denk daarin niet in vandaag, maar in de komende maanden. Dan ben ik wel bang om de binding te verliezen. Supporters horen in het stadion en niet thuis.”

‘Ik mis het’
De Graafschap roert zich veel op het maatschappelijk vlak en Ostendorp geeft dan ook aan dat het maatschappelijke aspect om de stadions te openen heel belangrijk is: “Ik heb hier dagelijks supporters die zeggen: ’ik het mis het, ik wil weer het stadion in.’” Ook bij veel ouderen merkt de algemeen directeur de drang naar het stadion groeien. “In gesprekken met eenzame ouderen of kwetsbare mensen hoor ik vaak dat ze aangeven het tweewekelijkse uitje naar het stadion te missen en samen voetbal te kijken met een biertje.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Vreugde bij De Tol na heropening horeca

Na de versoepeling van de coronamaatregelen openden horecazaken in de Achterhoek woensdag massaal de...

De Graafschap schuift acht jeugdspelers door

Acht spelers uit de jeugdopleiding van De Graafschap maken aankomend seizoen de stap naar de selecti...

De Graafschap wint met ruime cijfers

De Graafschap heeft het eerste duel ter voorbereiding op het nieuwe seizoen met ruime cijfers gewonn...

De Graafschap neemt organisatie onder loep

De Graafschap geeft de nieuwe technisch manager Peter Bijvelds na het ontslag van trainer Reinier Ro...

De Graafschap alsnog naar de play-offs

De Graafschap heeft zich vrijdagavond op de laatste speeldag van de reguliere competitie alsnog gepl...

De Graafschap pakt punt bij ADO Den Haag

De Graafschap heeft zondag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Hoewel de t...