Ulft, Netherlands

Corsogroepen in Lichtenvoorde worstelen met bouwlocaties

In Lichtenvoorde vindt zondag weer het op één na grootste bloemencorso ter wereld plaats. Voor corsogroep Rensing wordt het een bijzondere editie, want ze bestaan dit jaar vijftig jaar. De toekomst is nog onzeker, want de corsogroep is één van de zeven corsogroepen in Lichtenvoorde die dringend behoefte heeft aan een nieuwe bouwplek.
Davie Klein Gunnewiek | 9 september 2022 15:51 | Aangepast op 9 september 2022 15:51
De corsogroep maakt dit jaar de wagen ‘compositie’ ontworpen door twee 18-jarige ontwerpers Dante Verbruggen en Lars Ikink. “De corsowagen is gebaseerd op een albumhoes van de Nederlandse alternatieve rockband ‘De Staat’, vertelt Verbruggen. “We vonden het een leuk idee om dat eens in het groot uit te gaan werken.” Dante heeft eerder al eens een corsowagen ontworpen, maar voor Lars is het de eerste keer. “Ik vind het best wel spannend, maar super leuk om te doen”, zegt Lars. “Het is een ding waar je het afgelopen jaar mee bezig bent geweest en zondag gaat iedereen de wagen zien in Lichtenvoorde.”

Ondanks het feestelijke jubileumjaar voor corsogroep Rensing, waarin een jubileumfeest werd gehouden en een jubileumboek werd uitgebracht, zijn er ook zorgen bij de corsogroep of ze wel op deze bouwlocatie kunnen blijven. “We zitten hier al vijf jaar met een groot vraagteken”, zegt voorzitter Thijs Rensing van de corsogroep. “De eigenaar van dit pand weet niet hoe lang hij hier nog zit, dus we zijn al vijf tot acht jaar op zoek naar een nieuwe locatie”, aldus Rensing.

Nieuwe corsolocatie op het oog
Naast corsogroep Rensing zijn er nog zes corsogroepen die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe corsobouwlocatie. In samenwerking met de gemeente is er nu een terrein nabij de waterzuivering in beeld, maar dit stuit nog op veel bezwaren van de buurt die zich grote zorgen maken over geluids- en verkeersoverlast. Binnenkort besluit de gemeenteraad of het bestemmingsplan van het terrein kan worden aangepast om de zeven corsohallen te realiseren.

'We moeten waken dat de corsocultuur behouden blijft'
“We zijn onlangs geplaatst op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed van Unesco”, vertelt voorzitter Herman ter Haar van het bloemencorso Lichtenvoorde. “Dat betekent dat we met z’n allen voor moeten waken dat de corsocultuur behouden blijft.” Voor het voortbestaan van het corso vindt Ter Haar het belangrijk dat de corsogroepen een locatie krijgen aangeboden, zodat ze niet om de haverklap moeten verhuizen. “Ik heb ooit meegemaakt dat een corsogroep op straat kwam te staan, omdat we gewoon echt geen locatie hadden”, zegt Ter Haar. “Dat hoop ik nooit meer mee te maken.”

'Het zit hier zo diep gegrond'
Ook voor Thijs Rensing is het corso een deel van zijn leven. “Iedereen die hier in onze bouwlocatie loopt heeft het corsovirus.” Hij hoopt dan ook dat de nieuwe corsohallen snel gerealiseerd kunnen worden. “Anders pak je van honderden, misschien wel duizenden mensen, hun hobby af”, zegt Rensing. “Het zit hier zo diep gegrond in iedereen, dat ik me zeker wel zorgen maak als de toekomst onzeker blijft.”

Lees meer over:

bloemencorso|Lichtenvoorde|corso|

Lees ook

Motorcrosser gewond na valpartij op crossbaan in Lievelde

Op de crossbaan in Lievelde is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt tijdens een wedstrijd. Er...

Automobilist raakt gewond bij aanrijding in Lichtenvoorde

Een automobilist is zondag aan het begin van de middag gewond geraakt bij een ongeval met twee voert...

DI-RECT, Jonna Fraser en bijzonder nieuw dialecttrio op Zwarte Cross

Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper vormt op de Zwarte Cross een gelegenheidsformatie met Hendrik Jan ...

Automobilist raakt onwel en ramt verkeersborden bij Lichtenvoorde

Een automobilist is woensdagmiddag onwel geworden en op twee verkeersborden geknald in het buitengeb...

Jonge Achterhoekers leven culinaire droom in Frans sterrenrestaurant

Sjaak-Jan de Jong uit Ulft en de Lichtenvoordse Anne Bluemink werken hard aan hun gemeenschappelijke...

Nieuwe corsohallen dankzij lening bij gemeente

Oost Gelre leent een bedrag van 270.000 euro aan Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Het geld is b...