Ulft, Netherlands

Corsogroepen in Lichtenvoorde worstelen met bouwlocaties

In Lichtenvoorde vindt zondag weer het op één na grootste bloemencorso ter wereld plaats. Voor corsogroep Rensing wordt het een bijzondere editie, want ze bestaan dit jaar vijftig jaar. De toekomst is nog onzeker, want de corsogroep is één van de zeven corsogroepen in Lichtenvoorde die dringend behoefte heeft aan een nieuwe bouwplek.
Davie Klein Gunnewiek | 9 september 2022 15:51 | Aangepast op 9 september 2022 15:51
De corsogroep maakt dit jaar de wagen ‘compositie’ ontworpen door twee 18-jarige ontwerpers Dante Verbruggen en Lars Ikink. “De corsowagen is gebaseerd op een albumhoes van de Nederlandse alternatieve rockband ‘De Staat’, vertelt Verbruggen. “We vonden het een leuk idee om dat eens in het groot uit te gaan werken.” Dante heeft eerder al eens een corsowagen ontworpen, maar voor Lars is het de eerste keer. “Ik vind het best wel spannend, maar super leuk om te doen”, zegt Lars. “Het is een ding waar je het afgelopen jaar mee bezig bent geweest en zondag gaat iedereen de wagen zien in Lichtenvoorde.”

Ondanks het feestelijke jubileumjaar voor corsogroep Rensing, waarin een jubileumfeest werd gehouden en een jubileumboek werd uitgebracht, zijn er ook zorgen bij de corsogroep of ze wel op deze bouwlocatie kunnen blijven. “We zitten hier al vijf jaar met een groot vraagteken”, zegt voorzitter Thijs Rensing van de corsogroep. “De eigenaar van dit pand weet niet hoe lang hij hier nog zit, dus we zijn al vijf tot acht jaar op zoek naar een nieuwe locatie”, aldus Rensing.

Nieuwe corsolocatie op het oog
Naast corsogroep Rensing zijn er nog zes corsogroepen die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe corsobouwlocatie. In samenwerking met de gemeente is er nu een terrein nabij de waterzuivering in beeld, maar dit stuit nog op veel bezwaren van de buurt die zich grote zorgen maken over geluids- en verkeersoverlast. Binnenkort besluit de gemeenteraad of het bestemmingsplan van het terrein kan worden aangepast om de zeven corsohallen te realiseren.

'We moeten waken dat de corsocultuur behouden blijft'
“We zijn onlangs geplaatst op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed van Unesco”, vertelt voorzitter Herman ter Haar van het bloemencorso Lichtenvoorde. “Dat betekent dat we met z’n allen voor moeten waken dat de corsocultuur behouden blijft.” Voor het voortbestaan van het corso vindt Ter Haar het belangrijk dat de corsogroepen een locatie krijgen aangeboden, zodat ze niet om de haverklap moeten verhuizen. “Ik heb ooit meegemaakt dat een corsogroep op straat kwam te staan, omdat we gewoon echt geen locatie hadden”, zegt Ter Haar. “Dat hoop ik nooit meer mee te maken.”

'Het zit hier zo diep gegrond'
Ook voor Thijs Rensing is het corso een deel van zijn leven. “Iedereen die hier in onze bouwlocatie loopt heeft het corsovirus.” Hij hoopt dan ook dat de nieuwe corsohallen snel gerealiseerd kunnen worden. “Anders pak je van honderden, misschien wel duizenden mensen, hun hobby af”, zegt Rensing. “Het zit hier zo diep gegrond in iedereen, dat ik me zeker wel zorgen maak als de toekomst onzeker blijft.”

Lees meer over:

bloemencorso|Lichtenvoorde|corso|

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

'Goudvis' winnaar Bloemencorso Lichtenvoorde

Hooiland is met 'Goudvis' de winnaar van het Bloemencorso Lichtenvoorde. 'Cowboys' en 'Mijn lievelin...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

Maquettes voor corso Lichtenvoorde te zien

In Lichtenvoorde zijn dit weekend de maquettes gepresenteerd van de wagens die in september meedoen ...

Ondanks droogte topjaar voor dahlia's

Het is heet en het is droog, maar toch is het topjaar voor dahlia's. Dat komt door een nieuwe kweekm...

Geen wapen gevonden na inval in Lichtenvoorde

Een zwaarbewapend team van de politie heeft dinsdagmiddag een inval gedaan in een woning in Lichtenv...

Hitte lastige factor bij terugkeer bloemencorso Rekken

Na twee coronajaren zijn De Rekkense Volksfeesten met bloemencorso terug van weggeweest. Woensdag is...