Ulft, Netherlands

Clubs volgens Oude IJsselstreek aan zet voor toekomst van Sportpark IJsselweide

Oude IJsselstreek legt de bal bij de verenigingen om de toekomst van Sportpark IJsselweide tussen Ulft en Gendringen vorm te geven. Voetbalclubs SDOUC en Ulftse Boys wilden duidelijkheid van de gemeente over de toekomstige inrichting, maar dat kan wethouder Ria Ankersmit niet geven. Sterker nog, ze wil een uitspraak van de twee clubs over hun fusie.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 31 oktober 2023 14:35 | Aangepast op 31 oktober 2023 14:35
“Uiteindelijk hebben zij verzocht om informatie”, zegt wethouder Ankersmit over de ontstane impasse in het fusietraject. “Wij hebben daar als gemeente op gereageerd, nu vragen we duidelijkheid aan de verenigingen. Kom tot een uitspraak zodat we verder kunnen gaan met elkaar.” SDOUC, dat nu al op IJsselweide zit, en Ulftse Boys willen binnen twee weken met een antwoord komen, laat voorzitter Frans Stieber namens de fusiestuurgroep weten. Tegelijkertijd voelen andere verenigingen op het sportpark zich gepasseerd, omdat op een schets andere sportvelden werden ingetekend als velden voor de mogelijke fusieclub.

Want met VV Gendringen is er nog een voetbalclub op IJsselweide, naast andere gebruikers als de hockeyclub en de scouting. Tot nu toe wordt er alleen gesproken over de voetbalfusie tussen SDOUC en Ulftse Boys, maar hoe ziet de toekomst van de andere partijen eruit? Ankersmit ziet een fusie tot omnisportvereniging, waarin alle verenigingen kunnen worden ondergebracht, als optie. Ze houdt zichzelf echter vooral op de vlakte: “Dat zal niet mijn inbreng zijn. De verenigingen moeten dat echt zelf gaan ontdekken met elkaar. Maar, het zou wel geweldig zijn.”

‘Geen optie’
Een omnisportvereniging is voor SDOUC en Ulftse Boys echter geen optie. De boodschap van de clubs blijft dat andere verenigingen kunnen instappen in de rijdende trein, zoals Stieber het fusietraject noemt: “Wij vinden ominsport geen goed idee. De culturen van verenigingen kunnen enorm van elkaar verschillen. Bovendien maakt een omnivereniging de bestuurlijke last alleen maar groter. Een voetbalbestuur kan zich focussen op voetbalzaken, terwijl een omnisportbestuur naar alle verenigingen moet kijken. Hoe lang zijn zaken dan wel niet onderweg? Dat zie je in het bedrijfsleven ook. Hoe meer managementlagen, hoe meer problemen er kunnenontstaan.”

Toekomst van Waalstraat?
Grote doorn in het oog voor SDOUC en Ulftse Boys is de toekomst van de Waalstraat, die op dit moment het sportpark doorkruist. “Als we iets doen op IJsselweide en we gaan naar de andere kant van de straat, dan moeten we daar ook iets mee”, beaamt Ankersmit. Voor de stuurgroep achter de fusie tussen SDOUC en Ulftse Boys komt die boodschap als een verrassing. “Had de gemeente dat eerder maar gewoon hardop gezegd, dan was het allemaal een stuk bespreekbaarder geworden”, verzucht voorzitter Stieber.

Miljoenen voor nieuw sportpark
De wethouder wacht op antwoord van de verenigingen. Daarna wil ze in overleg tot een concreet plan komen. Het aanpakken van IJsselweide kan een miljoenenproject worden voor de gemeente waarmee het sportlandschap voor Ulft en Gendringen langdurig wordt ingevuld. “Dat doe je niet over één nacht ijs, want het betekent ook iets voor VV Gendringen, de hockeyclub, de scouting en de opdracht met waterberging die we hebben”, benadrukt Ankersmit. “Het is niet één opgave van twee voetbalverenigingen die samengaan, het vergt veel meer dan dat.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.

Schuur flink beschadigd na brand in buitengebied van Gendringen

In een schuur bij een woning in het buitengebied van Gendringen is donderdagmiddag brand ontstaan. N...

Housheer en Achterhoekse turndames naar de Olympische Spelen

Goed nieuws voor handbalster Dione Housheer en de turndames van de Top Turnacademie Achterhoek uit V...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Rotte kies in Gendringen wordt na brand eindelijk gesloopt

Het voormalige pand van Gelders Handwerk in Gendringen gaat eindelijk aan de grond. Eind 2022 zou he...

Bouw van IKC de Wijssel in Gendringen feestelijk afgetrapt

Voor basisschoolleerlingen in Gendringen begon de week net even anders dan normaal. Alle leerlingen ...