Ulft, Netherlands

Celstraf dreigt na wegsluizen van 1,9 miljoen euro

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen augustus 2008 en april 2020 voor ruim 1,9 miljoen euro heeft weggesluisd, moet veertig maanden de cel in. Dat is de strafeis die de bijna 66-jarige inwoner van Doetinchem dinsdagmiddag kreeg te horen bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Zutphen.
Domien Esselink | 30 augustus 2022 20:25 | Aangepast op 30 augustus 2022 20:25
De man wordt verdacht van het vervalsen van facturen en witwassen, in samenwerking met zijn inmiddels overleden zus. Hij heeft via drie bedrijven van zijn zus toner, tonercartridges, briefpapier en enveloppen geleverd aan de gemeente. Hij heeft het geld over laten maken naar die drie bedrijven en dat is vervolgens doorgesluisd naar zijn eigen rekening en die van zijn zus. Ook is er cash geld uitgewisseld tussen beiden, waarvoor de gemeentekoerier werd ingezet. De verdachte bekende de fraude, maar kon de drie rechters niet duidelijk maken waarom hij met de vervalste facturen was begonnen. Op die vragen haalde hij de schouders op. "Ik heb naar eer en geweten geantwoord, maar die antwoorden waren niet naar tevredenheid, sorry", zei de verdachte tijdens het slotwoord.

Hij zei geschrokken te zijn van de strafeis en beklaagde zich aan het begin van de zitting over het feit dat hij door de gemeente in de media was 'terechtgesteld'. "Alleen de naam en de foto ontbraken. Maar ik heb me 35 jaar lang met hart en ziel ingezet voor de gemeente, mijn werk was mijn leven. Maar onder het laatste bestuur wilde ik niet meer werken." Zijn werk was zijn leven, maar hij zag de gemeente ook als 'flappentap'. Waarom? "Het ging zó gemakkelijk", verklaarde het voormalige hoofd facilitair van de gemeente Doetinchem.

'Alleen één keer per jaar naar New York'
Hij stelde de nepfacturen op, maakte ze betaalbaar voor de financiële afdeling en het geld werd overgemaakt naar, steeds wisselend, drie bedrijven waar zijn zus het beheer over had. De verdachte kon niet aangeven waar het geld heen ging. Hij kreeg 450.000 euro op zijn privérekening, en daar kwam het cash geld nog bij. "Ik maakte andere mensen blij met cadeaus en hoefde niet op de boodschappen te letten, maar verder leefde ik sober, in een huurhuis. Ik ging alleen één keer per jaar naar New York, mijn passie."

'Maar ik heb een zoon'
Uiteindelijk erkende hij er een 'luxe leven' op na te houden qua levensonderhoud. En hij wilde zijn zus helpen, die van 'twaalf ambachten en dertien ongelukken was'. "Ze dacht met veel dingen geld te verdienen, maar het kostte alleen maar geld", zei de verdachte. Zijn zus overleed vorig jaar. "Ze had kanker en pleegde zelfmoord", vertelde de verdachte, en het was de enige keer dat hij brak en emoties toonde. "Dat wilde ik ook doen, maar ik heb een zoon..."

'Zolang we niemand vermoorden'
Hij leefde naar eigen zeggen 'twee jaar in een hol', want in de media gebrandmerkt door de gemeente. Dat vond een rechter niet zo vreemd. "U heeft twee miljoen euro aan gemeenschapsgeld weggesluisd, dan is zo'n reactie van de gemeente toch niet vreemd?" De verdachte kon er geen antwoord op geven. Ook niet op de vraag of hij niet had overwogen te stoppen. In een mail aan zijn zus, die vroeg of hij geen wroeging had, antwoordde hij: 'Zolang we niemand vermoorden kan ik er goed mee leven.'

Strafeis
De advocaat van de verdachte vond het witwassen niet bewezen en wilde onder de strafeis van veertig maanden cel van de officier van justitie uit, dus geen gevangenisstraf. Hij pleitte voor een werkstraf van veertig uur en, als waarschuwing, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. De rechtbank doet op 13 september uitspraak.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Rechtbank|

Lees ook

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar ce...

Buschauffeur vergeet slang te verwijderen na het tanken in Doetinchem

Een waterstofpomp bij een tankstation in Doetinchem is in de nacht van maandag op dinsdag beschadigd...