Ulft, Netherlands

Boumans pleit voor 'Engels controlemodel'

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is sterk voorstander van de invoering van het Engelse model in Nederland als het gaat om de controle van voetbalstadions. Daar is een onafhankelijke organisatie verantwoordelijk voor de veiligheid. 
Jasper Hazelaar | 19 november 2021 12:43 | Aangepast op 19 november 2021 12:43

Boumans pleit hiervoor na het instorten van een deel van de tribune een maand geleden in het Nijmeege Goffertstadion. “We hebben de afgelopen jaren, een aantal keren, een vrij stevig incident met een voetbalstadion gezien”, zegt Boumans. Daarmee doelt de burgmeester naast De Goffert op het instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar en het instorten van het dak van De Grolsch Veste in Enschede in 2011. “Als je zoiets meemaakt is dat vervelend voor alle betrokkenen”, aldus Boumans. De burgemeester pleit daarom al een aantal jaren voor een onafhankelijke organisatie die de veiligheid van alle voetbalstadions in Nederland onderzoekt. “Dit gebeurt al in Engeland”, zegt Boumans. “Daar zitten deskundigen en technici die verstand hebben van stadionbouw, constructies, evenementen en grote aantallen supporters. Die kunnen goed toetsen of het veilig is.”

In Nederland zou je dat ook voor betaald voetbalclubs moeten invoeren, vindt Boumans: “Dan kan ieder stadion één keer per jaar goed en uitgebreid gecontroleerd worden, zodat je weet dat het goed zit. Ik kan me ook voorstellen dat supporters dan met een beter gevoel naar het stadion komen.” Doetinchem zegt op dit moment niets te kunnen zeggen over de veiligheid van De Vijverberg. “Die deskundigheid hebben wij niet in huis”, aldus Boumans. “Dat is ook niet mijn verantwoordelijkheid. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het stadion en de gebruiker dat je aan de vereisten om betaald voetbal te kunnen spelen voldoet.” De gemeente en de voetbalclub staan wel in nauw contact.

Extra onderzoek naar Vijverberg
Ook De Graafschap wil niet delen hoe de controle op onderhoud er op dit moment voor staat. “Vooruitlopend op het verzoek van de minister dat afgelopen week binnenkwam om alle stadions in Nederland extra te controleren, hebben wij al een extra onderzoek uit laten voeren", aldus de voetbalclub in een verklaring. "Daarvan verwachten wij binnenkort de eindrapportage te verkrijgen. Als deze binnen is, zullen wij met een schriftelijke verklaring komen over de uitkomsten." Wel geeft De Graafschap aan dat het stadion aan het begin van dit jaar is gekeurd en dat het stadion toen aan alle eisen voldeed.

'Bespreken met club'
Boumans heeft op dit moment geen reden om aan te nemen dat de Vijverberg niet veilig is. “Het is goed dat de club alles nog een keer toetst", zegt de burgemeester. "Dat vind ik ook heel verstandig. Het gegeven wat in Nijmegen is gebeurd wil je hier in Doetinchem niet meemaken.” Het is ook voor de gemeente afwachten wat uit het extra onderzoek gaat komen. “Ik verwacht niet dat het heel lang duurt voordat deze rapportage beschikbaar is. Deze zullen we dan ook met de club gaan bespreken”, aldus Boumans.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Corona |Terrassen |

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

Plofkraak in Emmerik met Nederlandse auto

In de Duitse ngrensplaats Emmerik is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak gepleegd. De da...

Burgemeesters in gesprek over de Euregio

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, komen uitgebrei...

Schot gelost bij het ziekenhuis in Winterswijk

Bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is dinsdagmiddag een waarschuwingsschot g...

Autopsie na onverwachte dood alpaca Witje

Bij de kinderboerderij in Didam hebben ze één van de twee alpaca’s moeten laten inslapen, n...

Duitse handelaar snapt niks van verbod

Eigenaar Hayo Wolff van de Duitse vuurwerkhandelaar Heron Fireworks heeft geen enkel begrip voor h...

Man gewond na frontale botsing in Groenlo

Twee auto's zijn vrijdagmiddag frontaal op elkaar gebotst in Groenlo. De bestuurder van een van de ...