Ulft, Netherlands

 

Achterhoekse Turken starten inzamelingsactie voor rampgebied

De verwoestende aardbeving die delen van Turkije, Syrië en Libanon heeft getroffen zorgt voor veel pijn in de Achterhoek. Bij de Merkez Moskee in Doetinchem is direct een hulpactie gestart, inmiddels zijn busladingen vol hulpgoederen onderweg naar het getroffen gebied.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | 7 februari 2023 16:52 | Aangepast op 7 februari 2023 16:52
“Je staat maandagmorgen op en ziet allemaal appjes van vrienden over de getroffen gebieden, dat ze allemaal heel erg aangeslagen zijn”, aldus Ercan Kocyigit, vrijwilliger bij de moskee. “We zijn allemaal enorm aangeslagen en het is gewoon immens wat er gebeurd is.” De Turkse vlag hangt halfstok bij de Doetinchemse moskee. Ook komen mensen samen om hun emoties te delen, want veel Achterhoekse moslims hebben familieleden in het oosten van Turkije. “We hebben hier moskeegangers en vrienden waarvan familieleden in de regio woonachtig zijn”, schetst Kocyigit. “Ik heb ook een aantal leden van de moskee gesproken waarvan de ouders onder het puin liggen, familieleden overleden zijn en waarvan de huizen totaal weggeveegd zijn.”

Om hun landgenoten te helpen kwamen onder meer Turkse jongeren uit de Achterhoek direct in actie. Vanwege de kou is er vooral behoefte aan schone lakens, beddengoed, kleding en heaters voor in het rampgebied. “Ze zamelen spullen in en die worden naar een centraalpunt in Nederland gebracht en vanuit daar worden de spullen overgebracht naar Turkije met vrachtwagens”, legt de vrijwilliger de situatie uit. Inmiddels zijn er ongeveer zeven volle bestelbussen richting het verzamelpunt in Arnhem gegaan.

Moskee Terborg in actie
Ook bij de moskee in Terborg is de hulp op gang gekomen. “We zijn heel snel spullen gaan verzamelen, zoals kleding, dekens en noem het maar op. Wij brengen het naar Doetinchem toe en vanuit daar gaat het naar Arnhem”, vertelt voorzitter Ismael Anik, die zelf ook familieleden in het getroffen gebied heeft wonen. “In de provincie Hatay, maar die wonen gelukkig op het platteland en niet in een appartement. Ik heb vanochtend nog beelden voorbij zien komen van de aardbeving, het is verschrikkelijk.”

‘Geen grenzen’
Bij de moskee in Doetinchem rijden ook dinsdag nog busjes af en aan met hulpgoederen die naar Turkije worden gebracht. “Er zijn ook heel veel Nederlanders die hier langskomen en spullen brengen”, laat Kocyigit weten. De steun die de Turkse gemeenschap krijgt doet de leden goed. “Dat laat nog een keer zien dat er geen grenzen zijn, dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal kleinkinderen van Adam zijn", aldus de vrijwilliger. "Dat verschillen ineens weggaan, dat doet ons deugd.”

'Onze hulp is hard nodig!'
Ook bij De Graafschap wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de Achterhoekse hulpactie en wordt een minuut stilte gehouden. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem laat weten onder de indruk te zijn van de hulp die loskomt. “De aardbeving veroorzaakt een humanitaire ramp van enorme omvang. Mijn medeleven gaat uit naar iedereen die is getroffen of familie en vrienden heeft wonen in het getroffen gebied. Het is hartverwarmend te zien dat er meteen mooie hulpinitiatieven vanuit de samenleving op gang komen. Onze steun en hulp is hard nodig!”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Moskee|Doetinchem|Turkije|

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Pétanqueclub Doetinchem wil af van 'campingimago'

Pétanque staat bekend als een spel waar pensionado’s op de camping warm voor lopen, maar volgens ...

Brandweer forceert deur in Doetinchem voor vrouw in nood

Hulpdiensten rukten vrijdagmorgen uit om een vrouw die om hulp riep in haar woning in Doetinchem te ...

Leerlingen onder de indruk van brief 9/11-brandweerman

Leerlingen van het Metzo College in Doetinchem kregen tot hun eigen verbazing een reactie op hun bri...

Fietser zit vast in spaken van voorwiel in Doetinchem

Een fietser is vrijdagochtend in Doetinchem met zijn voet vast komen te zitten in de spaken van zijn...

Afvalwater van Papierfabriek wordt biogas in Etten

Het restwater van de Papierfabriek in Doetinchem wordt voortaan bij de rioolwaterzuivering in Etten ...

Woningen in voormalig bankkantoor bij stad Doetinchem

Doetinchem steunt de ombouw van het voormalige ABN Amro-kantoor bij de binnenstad tot woningen. Een ...