Ulft, Netherlands

Achterhoekse Kamerleden willen wél door in politiek Den Haag

De Tweede Kamerleden uit de Achterhoek doen niet mee aan de exodus uit politiek Den Haag. Ministers en Kamerleden stoppen in grote getalen en ook de premier kondigde recent zijn vertrek aan, maar de politici met roots in de Achterhoek willen ook de komende jaren door in het parlement.
Jasper Hazelaar | 1 augustus 2023 13:00 | Aangepast op 1 augustus 2023 13:00
Lisa Westerveld (GroenLinks), Gideon van Meijeren (FVD) en Thom van Campen en Erik Haverkort (beide VVD), allemaal geven ze aan door te willen gaan. Wel verliest de Tweede Kamer met gewaardeerde krachten als Peter Kwint (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilian Helder (PVV) de nodige ervaring, dinsdag kwam ook PvdA’er Henk Nijboer nog bij dat rijtje. “Ik baal er zelf ongelofelijk van dat Kwint weggaat, hij is een van mijn beste vrienden en ook in de Kamer mijn maatje”, zegt het in Aalten geboren Kamerlid Westerveld. “Je gaat veel aan de vertrekkende Kamerleden missen, want je leest je niet zomaar in de dossiers in. Of het zorgwekkend is voor de politiek in Nederland hangt ervan af wie er voor in de plaats komen.” Dat gevoel proef je ook bij de andere Achterhoekers.

De Lochemse VVD’er Haverkort snapt wel dat collega’s er de brui aan geven: “We zien helaas steeds meer Kamerleden die overbelast raken of met een burn-out vertrekken. Ik hoop in ieder geval dat er een hoop nieuwe positieve energie bij komt na de verkiezing.” VVD’er Van Campen uit Doetinchem vindt dat het kansen biedt: “Onze fractie is de vorige keer ook stevig vernieuwd. Dat is aan het begin spannend, maar het brengt ook frisse ideeën met zich mee.” Zijn voormalig stadsgenoot Van Meijeren ziet het niet als een issue. “Misschien klinkt het heel cynisch, maar ik zie ook met nieuwe Kamerleden of ministers niet veel veranderen. Het zijn weliswaar nieuwe gezichten, maar het gaat om het beleid”, vertelt de FVD'er. “Daar verwacht ik helaas geen verandering in.”

Van Meijeren ruikt kans
Ondanks zijn cynisme en rol als gemeenteraadslid in Den Haag, heeft Van Meijeren er na twee jaar als Kamerlid nog geen genoeg van. De 35-jarige Doetinchemmer stond in 2021 op de zesde plek op de kandidatenlijst, maar meerdere hoger geklasseerde FVD’ers van toen zijn weggevallen, waaronder Wybren van Haga. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we een mooi resultaat gaan halen en dat ik weer verkozen word”, aldus Van Meijeren, die hoopvol is over de nieuwe lijst. “Het is uiteindelijk aan onze leden om de kandidatenlijst vast te stellen, maar we hebben als grootste ledenpartij een flinke vijver om uit te vissen, met veel talent.” Zijn vader Lambert zit als FVD-raadslid ook in de politiek, maar Van Meijeren verwacht hem niet tegen te komen in Den Haag: “Volgens mij is het niet zijn ambitie, hij vindt het te mooi om zijn werk in de Doetinchemse raad te doen.”

‘Brede samenwerking op links’
Westerveld zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. In 2021 werd ze als nummer tien van de kandidatenlijst op basis van voorkeursstemmen verkozen. Nu wil ze een meer verkiesbare plek krijgen op een lijst samen met PvdA-kandidaten, nadat de leden in grote meerderheid hebben gestemd vóór de samenwerking. “Ik ga niet zeggen wat ik zelf heb gestemd, maar ik ben intern wel kritisch geweest”, zegt Westerveld, die liever een bredere samenwerking had gezien met partijen als SP en Partij voor de Dieren. Ze ziet wel de meerwaarde van een grotere partij met meer Kamerleden: “Maar ik ben best activistisch en vrij links, dus ik hoop dat de partijen elkaar scherp houden. We moeten knalrood blijven en ons ook op groene thema’s blijven laten zien.”

Van Campen door voor dossiers
Met zijn 33 jaar is de geboren Doetinchemmer Thom van Campen een van de jongste Kamerleden. De vorige keer stond hij als nummer zestien op de lijst van de VVD: “Het is nu nog te vroeg om te speculeren over een plek, maar ik ben in ieder geval vol gemotiveerd en vastberaden om door te gaan”, zegt Van Campen, die tegenwoordig in Zwolle woont. “Ik heb op twee van mijn dossiers, landbouw en natuur, mooie werkbezoeken afgelegd in de Achterhoek en ook financiering binnengehaald voor pilots. Ik hoop dat we daarmee door kunnen gaan.”

Hoopvolle Haverkort
Haverkort, voormalig VVD-fractievoorzitter in Lochem, stond de vorige keer op plek veertig bij de VVD. Op basis van de huidige peilingen en met die plek op de kieslijst lijkt hij zijn plek in de Tweede Kamer gedag te kunnen zeggen, toch hoopt de 51-jarige weer het vertrouwen van zijn partij én van de kiezer te krijgen. “Ik vind het ook nodig dat er vanuit de regio een goede vertegenwoordiging is, iets dat in Den Haag pas recent betekenis heeft gekregen”, zegt Haverkort. “Ik geloof ook dat ik terug kan kijken op de nodige resultaten. Ik conformeer me verder aan het proces van onze partij, daar heb ik ook geen keuze in. We zien wel welke plek eruit komt.”

Verkiezingscampagne
Het andere Achterhoekse Tweede Kamerlid is Derk Jan Eppink (JA21) uit Steenderen. Hij zag lopende zijn vakantie geen kans om te reageren. Welke Achterhoekers daadwerkelijk verkiesbaar zijn in november, als Nederland naar de stembus kan voor de Tweede Kamer, moet de komende tijd duidelijk worden. Zo komt Hans Boerwinkel uit Doetinchem mogelijk op een verkiesbare plek bij de SP na het afscheid van Kwint en Renske Leijten. Daarnaast zijn er nog vraagtekens over de toekomst van Pieter Omtzigt en kan de landelijke BBB putten uit de nodige Achterhoekers voor de kandidatenlijst.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Scooterrijder gewond na aanrijding in IJzerlo

In het buurtschap IJzerlo in de gemeente Aalten is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt bi...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...