Ulft, Netherlands

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Foto: REGIO8
Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhem gereden. Ze verzamelden zich op verschillende plekken, onder meer in Varsseveld, om na een rit over de snelweg hun onvrede over de situatie van agrariërs kenbaar te maken bij het provinciebestuur.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 2 februari 2024 12:13 | Aangepast op 2 februari 2024 12:13
“We willen een laatste noodsignaal afgeven”, zegt veehouder Ronald Wolters uit Lievelde, een van de boeren die zich rond 19.00 uur op de carpoolplek bij Varsseveld verzamelden. “Het water staat bij ons aan de lippen. Het schuttinkje van de overheid wordt steeds kleiner, en er wordt steeds meer op ons bordje gegooid. Dat kan echt niet langer. We willen een rode streep trekken. Tot hier en niet verder, nieuw beleid moet er komen!”

In Nederland en ook in de Achterhoek was het de afgelopen tijd rustig qua boerenprotesten, terwijl in buurlanden België en Duitsland flink actie werd gevoerd. “Alle landen hebben hun eigen problemen, maar ook één duidelijke overeenkomst: Europa”, geeft Wolters aan, die onder meer grote zorgen heeft over de duurzaamheidsplannen uit 'Green Deals'. “Er gaat echt honger komen, niemand kan dit overleven met het beleid hoe Brussel er nu instaat.”

In gesprek met Zoet
Uiteindelijk waren er een kleine tweehonderd boeren bij het Provinciehuis. Daar werd een pamflet met acht punten aangeboden aan commissaris van de Koning Henri Lenferink en landbouwgedeputeerde Harold Zoet. Die laatste maande de boeren vooral tot rust en hoopt niet op 'Franse' toestanden. Daar legden actievoerders de stad Parijs plat. “Doe dat niet, blijft met elkaar in gesprek”, aldus Zoet bij Omroep Gelderland. “Maar ik snap wel het ongeduld en de zorg.”

Meer acties?
Wolters weet niet of de actie van donderdagavond een voorbode is voor meer: “De onvrede die bij ons leeft is zo groot. We proberen de boel best in grip te houden, maar een aantal gaan echt een keer doorslaan. De menselijke maat ontbreekt van alle kanten. Mensen gaan dan wellicht dingen doen waar niemand blij mee is…”

Lees ook

Nieuwe rotonde bij Beek alweer op de schop: 'Nu hufterproof maken'

De rotonde op de N812 tussen Babberich en Beek kan alweer op de schop. Een paar maanden geleden werd...

Landbouwsluizen als ‘negatief’ ervaren, Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert

De gemeente Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert naar de resultaten van het belevingsonderzoek ...

Zestien woningen extra gesloopt in Varsseveldse wijk Essenkamp

In de wijk Essenkamp in Varsseveld worden zestien meer woningen gesloopt dan verwacht. Woningcorpora...

Brand bij brillenzaak in Varsseveld, politie onderzoekt brandstichting

Bij een brillenzaak in Varsseveld is zaterdagochtend vroeg een brand ontstaan. Het pand raakte flink...

Achterhoekse peuters 'praoten plat' op basisschool met nieuw lespakket

Achterhoekse kinderen tussen de twee en vijf jaar oud krijgen vanaf deze week les in de streektaal m...

Geen gewonden bij aanrijding in Varsseveld

Bij een aanrijding tussen twee automobilisten in Varsseveld zijn dinsdag geen gewonden gevallen. Bei...