Ulft, Netherlands

Minister snapt frustratie boeren in het grensgebied

Stikstofminister Christianne van der Wal wil met de Duitse overheid in gesprek om de stikstofregels in beide landen op één lijn te krijgen. Nu mogen boeren aan deze kant van de grens helemaal niets, terwijl de Duitse boeren een paar kilometer verderop volop blijven uitbreiden.
Domien Esselink | 23 augustus 2022 13:13 | Aangepast op 23 augustus 2022 13:13
Van der Wal was maandagavond samen met haar collega-minister Henk Staghouwer op bezoek bij het melkveebedrijf van Rudie te Selle in de Winterswijkse buurtschap Huppel, nadat ze eerder op de dag al bij boeren in het Twentse Lattrop en Haaksbergen was geweest. "Wat ik wijzer ben geworden is het belang van samenwerken met de Duitse overheden in bijvoorbeeld Noordrijn-Westfalen", zei Van der Wal na het gesprek met Rudie te Selle en zijn broer Stefan. Hij heeft ook een melkveebedrijf in Huppel en is bestuurslid is van Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers.

De minister ondervond de frustratie van de Winterswijkse boeren in de grensstreek in levende lijve en toonde begrip. "Dat onrechtvaardigheidsgevoel moeten we wegnemen. Hier doen ze alles om de stikstof te bestrijden en in het buitenland gaan ze vrolijk door. Erger nog, er worden nieuwe stallen gebouwd", aldus Van der Wal. Ze kreeg een inkijkje in het boerenbedrijf, een paar kilometer van de Duitse grens. "We hebben al ingekrompen en dat kan, maar het is wel dunnetjes", zei Te Selle over de verdiensten van zijn bedrijf.

Onrechtvaardig
Hij boert al jaren natuur-inclusief en ziet met lede ogen toe hoe de Duitse boeren geen strobreed in de weg wordt gelegd."Dat is heel frustrerend", vertelde Te Selle. "Als ik een rondje fiets en zie dat er over de grens stallen worden gebouwd, dan kan ik er niet bij dat hetzelfde probleem anders wordt geïnterpreteerd. Dat voelt zó onrechtvaardig, dat is met geen pen te beschrijven."

Omtzigt
Kamerlid Pieter Omtzigt was maandagavond bij het bezoek van de ministers aanwezig. Hij stelde in de Tweede Kamer onder andere vragen over de verschillen in aanpak van de stikstof in Natura 2000-gebieden in de grensstreek. Met name in het Wooldse Veen in Winterswijk, dat vanuit Winterswijk uitmondt op Duits grondgebied. In Nederland is de kritische depositiewaarde van stikstof de leidraad, in Duitsland gaan ecologen de natuur in en bepalen wat er mis is met de natuurwaarden.

'Ik snap de frustratie'
"Het gebied wordt aan beide zijden van de grens betiteld als actief hoogveen", zei Omtzigt in Winterswijk. "In Duitsland verkeert dat hoogveen in goede staat en aan Nederlandse zijde in slechte staat. Maar dat gebied grenst aan elkaar, dus dat kan niet allebei even waar zijn. Dus het hoogveen is aan de Duitse kant niet gevoelig voor stikstof, maar aan Nederlandse zijde wél en dat allemaal op basis van Europese regelgeving. Ik snap de frustratie van een aantal van deze boeren wel."

Maatwerk
Tijdens het gesprek met de minister liepen de emoties soms hoog op. "Benoem het dan ook!", zei Stefan te Selle, doelend op de maatregelen die de Nederlandse boeren al hebben genomen met betrekking tot reductie van de uitstoot van stikstof. Zoals het inkrimpen van de veestapel. De minister liet zich niet verleiden en gaf geen toezeggingen. "Dan geef je ze valse hoop, dat moet je niet doen", zei Van der Wal naderhand. Maar de situatie voor de boeren in de grensstreek blijft frustrerend, wat gaat ze daar aan doen? "Via maatwerk, als er in samenwerking met de provincie en de gemeenten voor een gebiedsgerichte aanpak wordt gekozen. Het is nog een lange weg te gaan."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein.
Foto: REGIO8

Lees ook

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Grensprotesten op touw na keiharde afwijzing van het 'nein' van Südlohn door Münster

De zeven megawindmolens bij Winterswijk kunnen snel gerealiseerd worden. De Bezirksregierung (provin...

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Eco Trek – Vakantie groen en grenzeloos: Populair Winterswijk

De Achterhoekse streekomroep REGIO8 en STUDIO 47 uit het Duitse Duisburg zenden een meerdelige serie...

Dijkgraaf Pieper mag partij Omtzigt leiden van Waterschap Rijn en IJssel

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft dijkgraaf Hein Pieper toestemming gegeven om voorzitter te worde...

Gebruik Nederlandse OV-kaart over de grens populair

Een jaar na de opening van een incheckpaaltje voor de Nederlandse OV-kaart op het station van Emmeri...