Ulft, Netherlands

Lisa Westerveld voelt het vertrouwen van GroenLinks-PvdA

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO8 de kans om zich te profileren. De Aaltense Lisa Westerveld is als Kamerlid inmiddels een bekend gezicht in de Haagse politiek, maar voert nu voor het eerst óók campagne voor de PvdA. Niet in het rood, of het groen, maar in een roze jas sprak ze kiezers aan op het station in Vorden.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 15 november 2023 12:35 | Aangepast op 15 november 2023 12:35
“Wat ik hier merk, is dat iedereen er gewoon zin in heeft”, zegt Westerveld over de gezamenlijke campagne. “Vanwege die samenwerking, maar ook omdat we weten dat stemmen ertoe doet.” Geflankeerd door Achterhoekse PvdA’ers en GroenLinks-leden sprak ze kiezers aan, onder meer op het belang van openbaar vervoer en andere voorzieningen in regio’s als de Achterhoek. “Nederland kan ervoor kiezen om door te gaan op de weg die we al jarenlang inslaan, waarin rijke mensen en grote bedrijven massaal belastingvoordelen hebben. Maar, wat ik ook nu tegen mensen zeg: ‘Je kan de keuze maken om de andere kant op te gaan’.”

Die andere kant betekent onder meer geld steken in de zorg, in cultuur én in bussen en treinen. “Wij zijn ongelofelijk voorstander van investeren in openbaar vervoer”, zegt Westerveld. “Als je geen auto kan betalen, moet je goedkoper met het openbaar vervoer overal terecht kunnen. We pleiten er al jaren voor om voorzieningen in de regio te behouden. Laten we alsjeblieft het platteland bewoonbaar en leefbaar houden door scholen, door wijkvoorzieningen, door zorg in de buurt te houden. Maar ook door culturele instellingen overeind te houden en ruimte te geven aan sportverenigingen. Al dat soort dingen zijn ongelofelijk belangrijk."

Uitgevlogen
Na haar studie Filosofie aan de Radboud Universiteit is Westerveld in Nijmegen blijven hangen, maar door werkbezoeken in de Achterhoek draagt ze haar geboortestreek nog uit in Den Haag. Zo ging ze recent nog met De Graafschap-supporters mee naar Venlo om te zien hoe supporters een voetbalwedstrijd beleven. “Door echt heel vaak hier te zijn en te luisteren wat er speelt. Ik vind dat fijn, want ik kom hier vandaan, maar ik heb daar ook ongelofelijk veel aan in mijn werk in de Tweede Kamer.”

Vijfde plek
Hoewel Westerveld geen uitgesproken voorstander was van de samenwerking met de PvdA, ziet ze haar vijfde plek op de kieslijst als een mooi compliment van de partij. “De vorige keren stond ik op een plekje waar het onzeker was of ik het wel of niet zou halen. Nu moet er iets grandioos misgaan als ik niet in de Kamer kom. Het laat zien dat mensen van GroenLinks en PvdA mijn onderwerpen belangrijk vinden. Jeugdzorg, GGZ, het gehandicaptenbeleid en onderwijs, daar ben ik echt heel blij mee.”

Bekijk ook andere kandidaten:

Foto: REGIO8

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Automobilist (21) moet cel in na noodlottig ongeval bij Westendorp

Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij ...

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, d...

Fietser met hartslag naar het ziekenhuis na reanimatie op straat

Een fietser is vrijdagmiddag gereanimeerd op straat in Aalten. De man werd onwel toen hij op zijn tw...

Kat zit bekneld in raam in Aalten en wordt gered door brandweer

Een kat heeft woensdag een tijdlang vastgezeten in een kiepraam bij een woning in Aalten. De brandwe...

Boek vol vergeten Achterhoekse appels en peren moet regio fruitig houden

De inzet van Hennie Rossel uit Vorden, in samenwerking met een groep vrijwilligers en boomgaardhoude...