Ulft, Netherlands

Kamerlid Westerveld geniet in uitvak van De Graafschap, maar 'we moeten wel iets'

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was zondag te gast in het uitvak van De Graafschap in het duel met MVV in Maastricht. De Aaltense politicus, zelf groot voetballiefhebber, stapte in het kader van de aanpak van supportersgeweld in de Beatbuzz met supporters uit de Achterhoek.
Jasper Hazelaar | 25 september 2023 11:08 | Aangepast op 25 september 2023 11:08
“Ik heb van de wedstrijd genoten, maar ook van de reisgenoten”, zegt Westerveld een dag na het door De Graafschap met 1-2 gewonnen duel. “Helemaal als je dan die drie punten mee kan nemen.” Gehuld in een De Graafschap-shirt ging het Tweede Kamerlid in de zogenaamde Beatbuzz mee met supporters. “Het kwam omdat ik mezelf een tijdje geleden had uitgenodigd”, legt de geboren Aaltense uit. “We zouden een debat hebben over supportersgeweld. Juist bij dat soort dingen moet je met mensen zelf in gesprek gaan, dus met de supporters. Toen zeiden een aantal van hen dat ik een dag als supporter zelf moest ervaren, vandaar dat ik mee was.”

In Maastricht bleef het zondag rustig, maar in Amsterdam (Ajax-Feyenoord) liep de wedstrijd compleet uit de hand. Supporters gooiden vuurwerk op het veld en bestormden de hoofdingang van het stadion. De noodzaak van maatregelen is ook voor Westerveld duidelijk, maar de vraag is wat te doen. “Ik begrijp het dilemma waar de KNVB en voetbalclubs tegenaan lopen”, zegt de GroenLinks-politica. “Je wil het aanpakken, maar je wil niet de hele groep straffen. Daar heb ik hele interessante gesprekken met de supporters over gehad. Ik vind dat oprecht een dilemma.”

Lege vakken en cameratoezicht
Op dit moment worden clubs, en dus groepen supporters, bestraft met onder meer wedstrijden zonder publiek en boetes. Naast eventuele individuele strafzaken. “In Nederland kan je supportersgeweld wel aanpakken, maar hier is onder meer de politiecapaciteit een probleem”, weet Westerveld. “Er lopen pilots met gezichtsherkenning, maar dan moet je weer goed kijken naar privacy-issues. ben er vooral voor dat we het gesprek blijven voeren en de supporters uitnodigen. We moeten wel iets als Nederland, dat is de vervelende boodschap.”

‘Gruwelijk misgaan’
Ook de komende regeringsperiode kan Westerveld haar mening over het onderwerp waarschijnlijk blijven geven in de Tweede Kamer. Met een vijfde plek op de gezamenlijke kieslijst van PvdA en GroenLinks (GL) staat ze er goed op richting de Tweede Kamerverkiezing van november. “Dat geeft wel een stukje zekerheid, want de vorige keren stond ik bij GL een stuk lager”, aldus Westerveld, die met voorkeursstemmen werd verkozen voor GL. “Er moeten nu dingen gruwelijk misgaan, wil ik niet worden verkozen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap pakt punt op bezoek bij hoogvlieger Roda JC

De Graafschap heeft vrijdag gelijk gespeeld tegen een van de kandidaten voor een directe promotieple...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...