Ulft, Netherlands

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

Foto: Archief REGIO8
De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdagavond. Er stond een motie over het handelen van het college op de agenda die voor strijd in de raad kon zorgen. Eén vonkje was genoeg geweest om de boel te laten ontploffen, maar burgemeester Harry de Vries wist de boel te sussen.
Bart Sollman | 17 mei 2024 14:45 | Aangepast op 17 mei 2024 14:45
"De schoen wringt voor mij al een tijdje, steeds vaker is er onvrede en onduidelijkheid over de werkwijze van het college. Ook in relatie tot ons als raad", zegt John Teunissen, EENMontferland, die de motie samen met D66, Helder en Daadkracht indiende. In de motie uiten ze in brede en algemene zin hun onvrede over het handelen van het college in dossiers als vluchtelingenopvang, de uitbreiding bedrijventerrein 's-Heerenberg en de ontwikkeling IKC 's-Heerenberg; de grote politieke kwesties van de afgelopen tijd.

De motie is een opsomming met aspecten in het functioneren van het college waar de indieners onvrede over hebben. Met termen als: 'Gebrek aan bestuurlijke transparantie', 'Beperken van de controlerende taak van de raad' en 'Het ontbreken van het managen van genomen besluiten/gemaakte afspraken', kan deze motie ook gezien worden als een motie waar een flinke geur van wantrouwen aanzit. Richting het gehele college. Dit werd in eerste instantie ook zo geïnterpreteerd door de raadsfracties die tegen de motie waren.

Voor toekomst Montferland
Toch moet het volgens de indieners niet zo worden gezien. Freddy van Dijken (D66): "Raadsleden moeten niet steeds verrast worden door wat ze in de media lezen, of op inwonersavonden horen. Wij moeten als raadsleden vooraf worden ingelicht en op de hoogte gehouden worden over wat er speelt." Van Dijken heeft het over een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de raad naar de burger toe. Teunissen heeft het hier ook over: "Wij, het college en de raad samen, zitten vast. Als raadslid vind ik het mijn taak en plicht om hier iets aan te doen. Ik hoop oprecht dat iedereen in de raad en het college de inhoud van deze motie ziet als positieve bijdrage aan toekomst Montferland."

De Vries doet handreiking
De geur van wantrouwen rook de burgemeester ook: "We schrokken toen we de motie zagen, je kunt de motie zien als eentje waarin behoorlijk wat wantrouwen wordt geuit richting het college." Na de uitleg van de indieners, heeft de burgemeester een oplossing. "Licht één of twee onderwerpen uit, en laten we dan stuk voor stuk kijken waar de schoen wringt. Als een soort pilot kijken: 'Waar hebben we het precies over'. Dat is een handreiking die ik doe", aldus De Vries. Dit zijn dan gesprekken met vertegenwoordigers van de partijen, het college en de ambtelijke top.

In de spiegel kijken
Naast een handreiking, doet de burgemeester ook een appel op de moraal van de raadsleden. In de motie staan namelijk een aantal dingen waar de raad ook zelf invloed op heeft. "Als in de raad genomen besluiten, later weer ter discussie worden gesteld, moet de raad zichzelf ook in de spiegel kijken", zegt De Vries. Hij voegt er later aan toe dat dit ook niet echt motiverend werkt voor het ambtelijk apparaat.

Scherpte er vanaf
Door de toezeggingen en de reactie van de burgemeester, kon de munitie van veel partijen in de prullenbak. De partijen erkennen dat er zaken niet soepel gaan, en dat er iets moet veranderen. Daar lijkt nu wat aan gedaan te worden. Teunissen: "Het doel is gehaald met toezeggingen van de burgemeester en het bespreken en benoemen. De tekst is inderdaad aan de wind, maar heb het nooit geïnterpreteerd als aantijging."

Een avond die heel spannend had kunnen worden, eindigt uiteindelijk als de meest relaxte raadsvergadering van de afgelopen maanden.

Lees meer over:

Gemeenteraad|Montferland|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Berkellandse raad wil ontslagen wethouders nu toch weer terug

Een nieuw hoofdstuk in de soap van de Berkellandse politiek is dinsdagavond geschreven tijdens de ra...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...