Ulft, Netherlands

Hemelvaart moet breder publiek aanspreken

Na het paasverhaal komt er nu ook een hemelvaarteditie van The Passion vanuit Doetinchem. Het verhaal achter de christelijke feestdag is bij veel mensen onbekend en daarom willen KRO-NCRV en de Protestantse Kerk Nederland een breder publiek kennis laten maken met het verhaal rond Hemelvaart.
Davie Klein Gunnewiek | 8 april 2022 11:16 | Aangepast op 8 april 2022 11:16
“Het is een lang gekoesterde wens”, zegt directeur Jurjen de Groot van de Protestantse Kerk Nederland. “Ik heb altijd het idee bij The Passion, waar ik overigens heel trots op ben, dat het verhaal eindigt in mineur. Namelijk het sterven en lijden van Jezus, maar er is veel meer te vertellen. En daar zat ik wel mee”, aldus De Groot. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus opstaat uit de dood. Veertig dagen later ging Jezus met zijn vrienden Jeruzalem uit. Ze beklommen een berg aan de oostkant van de stad. Daar vertelde hij dat hij zijn taak op de wereld had volbracht. Toen steeg Jezus, tot ieders verbazing, op naar de hemel. Zijn vrienden moesten niet verdrietig zijn, maar ze moesten doorgaan met het verspreiden van de boodschap van God. Na de dood zouden ze elkaar allemaal weer ontmoeten in de hemel.

“Dit verhaal willen we met The Passion Hemelvaart vertalen naar het hier en nu”, zegt De Groot. “Jezus roept op om in je eigen omgeving hoop en liefde te geven aan andere mensen.” Die boodschap is volgens De Groot belangrijk. “Zeker in een donkere tijd als nu, de oorlog in Oekraïne, is er toch hoop en kun je het verschil maken in het leven van andere mensen.” Het verhaal rond Hemelvaart is bij een groot publiek nog onbekend, terwijl deze christelijke feestdag vaak wel een vrije dag is voor veel mensen. “The Passion is dan een mooi middel om te gebruiken om zo’n mooi verhaal verder te vertellen”, vindt De Groot. “Het trekt een massapubliek aan.”

Molen krijgt landelijke bekendheid
Ook The Passion Hemelvaart speelt zich af in de omgeving van Doetinchem en is de afgelopen maanden al opgenomen. Zo is de Benninkmolen, een korenmolen net buiten de stad, het decor voor een scène met Petrus. Hij is één van de discipelen van Jezus. “Hij komt in deze scène aangereden in een grote pick-up”, vertelt molenaar Theo Hendricksen. “Hij loopt via een trap de maalzolder op en begint daar een lied te zingen.”

'Ik ben er trots op'
De opnames bij de molen verliepen volgens de molenaar onder gunstige weersomstandigheden. “We konden de molen mooi in de wind zetten, waardoor deze mooi draaide”, vertelt Hendricksen. Zelf is hij al sinds 2018 vrijwilliger bij de Benninkmolen en inmiddels ook een vaste molenaar. “Ik ben er trots op dat de molen op deze manier landelijke bekendheid krijgt”, zegt Hendricksen.

Foto: KRO-NCRV

Lees meer over:

Hemelvaart|The Passion|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

The Passion vloeit in Doetinchem voort in dierenweide en markt

Het organiseren van The Passion vloeit in Doetinchem voort in meerdere lokale initiatieven. Bewoners...

The Passion krijgt sportief vervolg in Doetinchem

De gemeente Doetinchem organiseert samen met Sport-ID en het Amphion Cultuurbedrijf op zondag 18 sep...

Illegale schoenen verkocht op grensmarkt

De politie heeft op de grensmarkt in Dinxperlo de eigenaar van een schoenenkraam gesommeerd te vertr...

Doetinchem klaar voor 'toetje' op The Passion

Doetinchem was in april het decor van The Passion. Nu, zes weken later, komt er voor het eerst een v...

Jolink heeft 'ongeleuflijk zin' in hemelvaart

Met zijn welbekende grijns laat hij zijn nieuwste aanwinst zien: een gitaar in de vorm van een schil...

Boumans rekent op spin-off The Passion

Meer dan twee miljoen kijkers zaten donderdagavond aan de buis gekluisterd om The Passion in Doetinc...