“Anderhalve week geleden zag ik de hele handel instorten”, zegt Legters, die naast
de distilleerderij een drankgroothandel bezit. “Voor allebei de bedrijven zijn we afhankelijk van de horeca. Binnen een halve dag ging onze omzet van honderd procent naar nul procent, dat was schrikken. Maar je bent ondernemer om je dan te herpakken en te kijken waar de kansen wel liggen.” De kans ligt in het produceren van desinfectiemiddel. Bierbrouwerij Grolsch levert bier aan de Zelhemse ondernemer, terwijl Achterhoekse wijnboeren tweeduizend liter wijn ter beschikking hebben gesteld. “Dat wordt hiernaartoe gebracht en dat gaan wij uitstoken naar neutrale alcohol voor desinfectiemiddel”, zo legt Legters uit, die het een mooi gebaar noemt van de partijen. “In deze rot tijd gebeuren er dus ook mooie dingen.”
Vanaf eind vorige week is Legters bezig om zijn distilleerderij om te vormen tot productielocatie voor desinfectiemiddel. “Heel veel moest aangepast worden”, zegt de eigenaar, die onder meer wijst naar de aanlevering en het aanpassen van het productieproces. “Zo heb je een hele waslijst van wat er allemaal moet kloppen.” De distilleerderij richt zich in eerste instantie op de productie van desinfectiemiddel voor zorgaanbieders, bijvoorbeeld voor gebruik in operatiekamers. “Daarnaast heb je handgel, die gaan wij hopelijk volgende week uitleveren. Misschien gaan we deze week al beginnen met desinfectie. Dat is heel snel, maar als je dag en nacht werkt gebeurt er wat.”
‘Iedereen moet steentje bijdragen’Ondanks de grote vraag uit de markt, is de keuze voor de eigenaar geen manier om snel rijk te worden. “Als ik geld wil verdienen, moet ik doorgaan met whisky stoken”, zegt Legters. “Dit is vanwege het grote tekort aan desinfectie. Als we met z’n allen deze crisis serieus nemen, moet iedereen z’n steentje bijdragen. Wij doen dat op deze manier. Bovendien is het hartstikke leuk om te doen, het geeft een positieve vibe en positieve energie, geweldig.”
Foto: Erik Legters