Achterhoekse whisky kan gebrouwen worden

Gepubliceerd: 07-11-2017 13:11. Bijgewerkt: 07-11-2017 13:55

Met de komst van de nieuwe brouwketel kan distilleerderij de Bronckhorst eindelijk beginnen met het stoken van echte Achterhoekse whisky. Voor eigenaar Erik Legters een heugelijk moment, na een voorbereiding van drie jaar.


“We misten één onderdeel, dat was de brouwketel”, zegt Erik Legters. “Die hebben we nodig om ons beslag te maken voor het stoken voor de whisky.” De komst van de ketel betekent echter niet dat het Achterhoekse drankje direct te drinken is. “De wetgeving zegt dat het pas whisky is na drie jaar en één dag, gelegen op een houten vat.” De verwachting is dat de eerste flessen eind 2020 op de markt zullen komen.

Legters is al drie jaar bezig met het opstarten van zijn bedrijf, maar heeft dus nog geen druppel van zijn drankje verkocht. Toch houdt hij het financieel gezien goed vol. “Je moet er ondernemer voor zijn om daar de wegen in de zoeken, dat gaat me heel goed af”, zegt de brouwer. “Maar je moet op een gegeven moment wel geld gaan verdienen.”

Uniek product
“Ik ben de eerste in de Achterhoek”, zegt Legters. “Alle producten komen uit de Achterhoek, dus ook alle grondproducten. We doen heel veel zaken met lokale ondernemers en dat is onze basis.” Naast whisky gaat Legters ook andere gedistilleerde dranken maken zoals jenever. “We hebben ons eigen brouwgerst, van Achterhoeks land. Dat kan niet anders dan alleen maar goed worden.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)