Ulft, Netherlands

 

Braamt trapt met optocht carnaval in de regio af

Na een aantal jaar zonder kon Braamt zondag eindelijk weer genieten van een carnavalsoptocht door de straten. Met de stoet van meer dan twintig wagens door het Montferlandse dorp is het carnavalsseizoen in de regio officieel van start gegaan.
Serena Speet | Remco Geurts | 6 februari 2023 16:00 | Aangepast op 6 februari 2023 16:00
"Het is wel weer spannend, vier jaar geen optocht", vertelt Otis Lankhorst, bestuurslid bij carnavalsvereniging de Nöttekrakers. Wegens corona kon de optocht, net als op alle andere plekken, de laatste jaren niet doorgaan. Braamt had daarvoor ook nog te maken met storm Ciara. "We zijn er toen een jaartje tussenuit geweest omdat de wind te hard was. Vandaag is er ook een beetje wind, maar ik denk dat het helemaal goed moet komen." Verschillende carnavalsvereniging hebben de afgelopen tijd zorgen uitgesproken over een gebrek aan bouwlocaties. Toch is de optocht in Braamt met 23 wagens niet korter dan vorige jaren. "We kregen hier en daar nog wel eens te horen dat het moeilijk was om aan een bouwplek te komen", aldus Lankhorst. "Maar gelukkig zijn er genoeg wagens om de optocht te vullen."

"Fantastisch om weer met de optocht mee te lopen", vindt een van de carnavalisten die zondag met een versierde wagen door Braamt trok. "Het heeft een paar jaar stilgelegen en nu mogen we weer." Andere deelnemers moesten nog even wennen, maar de sfeer zat er al snel in: "We maken er een feestje van." Hoewel de optocht begon met wat regen en wind, kwamen veel bezoekers kijken naar de versierde wagens. "Dat hadden we niet verwacht, maar wel gehoopt", laat Lankhorst weten.

Seizoen van start
Met de optocht in Braamt is het seizoen gestart, want de komende tijd gaat er geen weekend meer voorbij zonder een carnavalsoptocht in de regio. "Dit is de eerste natuurlijk, dat is altijd heel leuk om te doen", laat een van de deelnemende carnavalisten weten. "Het is wel altijd even wennen, even inkomen. Maar tot nu toe werkt alles geweldig, dus het kan niet beter."

Een begrip
"Carnaval in Braamt is altijd het begin van de carnaval hier in de regio", vertelt Lankhorst. "En hier in de Achterhoek begint het ook steeds meer een begrip te worden, dus daar zijn we heel blij mee." De carnavalisten zijn in ieder geval blij dat ze weer een feestje kunnen vieren: "Mijn dag kan niet meer stuk!"

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Braamt|Carnaval|optocht|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Carnavalsverenigingen verplaatsen optocht

De carnavalsverenigingen uit Loil en Nieuw-Dijk hebben besloten carnaval te verplaatsen naar het Pin...

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijd...

Braamt heeft na vijf jaar een thuis met De Braempt

De multifunctionele accommodatie 'De Braempt' in Braamt is zaterdag feestelijk geopend met honderden...

Carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag weer terug in Beek

Ruim 1500 mensen liepen maandag mee tijdens de optocht met 71 wagens van carnavalsvereniging De Dös...

Waskuupstad klaar voor ‘ouderwets’ carnavalsjaar

Het carnavalsseizoen in de Achterhoek is dit weekend weer op verschillende plaatsen van start gegaan...

Poppen branden in de Achterhoek als afsluiter van carnaval

Als traditionele afsluiter van het carnaval zijn er dinsdag in de hele Achterhoek poppen in brand ge...