Afsplitsing bij Berkellandse partij OBL/BBB

Gepubliceerd: 23-06-2022 15:06. Bijgewerkt: 23-06-2022 15:24

Raadsleden Bennie Morsink en Fred van der Holst stappen uit de Berkellandse politieke partij OBL/BBB en gaan samen verder in een nieuwe fractie. De reden is de samenwerking met de nieuwe raadsleden binnen de partij, die sinds dit jaar verbonden is aan de landelijke BoerBurgerBeweging.

Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart groeide OBL, mede door de samenwerking met BBB, van twee naar vijf zetels en traden er drie nieuwelingen toe tot de raadsfractie. Hierdoor zag de partij zichzelf als serieuze coalitiepartner. "Enkele dagen na de verkiezingswinst moesten de leden van de vereniging OBL constateren dat er door de nieuw gekozen raadsleden een eigen weg werd gekozen", meldt voormalig fractievoorzitter Bennie Morsink bij Nieuws uit Berkelland. "Het ontbreken van fractiediscipline, zaken regelen zonder overleg en het wijzigen van het fractievoorzitterschap zijn hier slechts enkele voorbeelden van." De twee raadsleden geven aan de keuze van de informateur om OBL links te laten liggen door de onrust, te begrijpen.

Evelien Daalwijk, Bouke Winters en Eddie van de Steeg blijven formeel als OBL/BBB in de raad, tot grote verbazing bij het drietal. "We begrijpen niet dat Bennie en Fred zonder met ons in overleg te gaan op deze manier uit de fractie stappen", laat Bouke Winters, tot vanmorgen nog fractiegenoot van Morsink en Van der Holst, des gevraagd weten. Volgens de achterblijvende leden staat er in de verklaring van de uittreders onwaarheden. "Zo is er nooit echt geprobeerd ons wegwijs te maken", aldus Winters. "Er was vanuit het oude OBL geen goede structuur. Vergadering niet goed gepland, geen agenda, geen notulen of besluitenlijst. We moesten als nieuwe fractieleden het eigenlijk maar zelf uitzoeken."

Betreuren
De uittredende leden vinden het jammer dat het tot deze stap is gekomen. "Uiteraard betreuren we de gang van zaken ten zeerste", laat Morsink weten. "In de twaalf jaar dat OBL bestaat is er tussen de vereniging, leden, en raadsleden zeer constructief samen gewerkt." Volgens Morsink is de keuze niet alleen genomen in het belang van de vereniging OBL: "Uiteindelijk ook het beste voor onze kiezers en Berkelland." Ook de huidige leden van OBL betreurden de situatie: "Hopelijk gaan ze ons verder niet dwarsbomen en kunnen we met ze in de raad wel weer goed samenwerken."

'Nieuwe naam'
Morsink en Van der Holst vinden eigenlijk dat het drietal de naam moet teruggeven. Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. "Zo niet, maken we binnen een week de naam van de nieuwe fractie bekend", aldus Morsink.

Foto: Bas te Velthuis


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)