Ulft, Netherlands

Afsplitsing bij Berkellandse partij OBL/BBB

Raadsleden Bennie Morsink en Fred van der Holst stappen uit de Berkellandse politieke partij OBL/BBB en gaan samen verder in een nieuwe fractie. De reden is de samenwerking met de nieuwe raadsleden binnen de partij, die sinds dit jaar verbonden is aan de landelijke BoerBurgerBeweging.
Tim Rondeel | 4 juli 2022 10:09 | Aangepast op 4 juli 2022 10:09
Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart groeide OBL, mede door de samenwerking met BBB, van twee naar vijf zetels en traden er drie nieuwelingen toe tot de raadsfractie. Hierdoor zag de partij zichzelf als serieuze coalitiepartner. "Enkele dagen na de verkiezingswinst moesten de leden van de vereniging OBL constateren dat er door de nieuw gekozen raadsleden een eigen weg werd gekozen", meldt voormalig fractievoorzitter Bennie Morsink bij Nieuws uit Berkelland. "Het ontbreken van fractiediscipline, zaken regelen zonder overleg en het wijzigen van het fractievoorzitterschap zijn hier slechts enkele voorbeelden van." De twee raadsleden geven aan de keuze van de informateur om OBL links te laten liggen door de onrust, te begrijpen.

Evelien Daalwijk, Bouke Winters en Eddie van de Steeg blijven formeel als OBL/BBB in de raad, tot grote verbazing bij het drietal. "We begrijpen niet dat Bennie en Fred zonder met ons in overleg te gaan op deze manier uit de fractie stappen", laat Bouke Winters, tot vanmorgen nog fractiegenoot van Morsink en Van der Holst, des gevraagd weten. Volgens de achterblijvende leden staat er in de verklaring van de uittreders onwaarheden. "Zo is er nooit echt geprobeerd ons wegwijs te maken", aldus Winters. "Er was vanuit het oude OBL geen goede structuur. Vergadering niet goed gepland, geen agenda, geen notulen of besluitenlijst. We moesten als nieuwe fractieleden het eigenlijk maar zelf uitzoeken."

Betreuren
De uittredende leden vinden het jammer dat het tot deze stap is gekomen. "Uiteraard betreuren we de gang van zaken ten zeerste", laat Morsink weten. "In de twaalf jaar dat OBL bestaat is er tussen de vereniging, leden, en raadsleden zeer constructief samen gewerkt." Volgens Morsink is de keuze niet alleen genomen in het belang van de vereniging OBL: "Uiteindelijk ook het beste voor onze kiezers en Berkelland." Ook de huidige leden van OBL betreurden de situatie: "Hopelijk gaan ze ons verder niet dwarsbomen en kunnen we met ze in de raad wel weer goed samenwerken."

'Nieuwe naam'
Morsink en Van der Holst vinden eigenlijk dat het drietal de naam moet teruggeven. Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. "Zo niet, maken we binnen een week de naam van de nieuwe fractie bekend", aldus Morsink.

Foto: Bas te Velthuis

Lees meer over:

fractie|gemeenteraad|raadslid|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Raad van Bronckhorst maakt zich zorgen over financiën en wil rol pakken

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft zich woensdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van het...

Theatervoorstelling houdt Achterhoekse raadsleden een spiegel voor

De theatervoorstelling 'Wie zijn wij' toerde de afgelopen weken langs alle raadszalen in de Achterho...

PvdA-raadslid Pontier verlaat Doetinchemse gemeenteraad

PvdA’er Govert-Jan Pontier stopt als raadslid in Doetinchem. De politicus is bezig aan zijn derde te...

Rob Mos per direct ontslagen als wethouder door raad Montferland

De raad heeft donderdagavond besloten om Rob Mos met onmiddellijke ingang te ontslaan uit zijn funct...

Eddie van de Steeg gestopt als raadslid bij BBB Berkelland

OBL/BBB ging vorig jaar van twee naar vijf zetels en kwam daarmee als grote winnaar uit de gemeenter...

Raadslid Eddie van de Steeg verlaat gemeenteraad Berkelland

Eddie van de Steeg stopt vanwege 'privéredenen' na ruim een jaar als raadslid in de gemeente Berkell...