Ulft, Netherlands

Theatervoorstelling houdt Achterhoekse raadsleden een spiegel voor

De theatervoorstelling 'Wie zijn wij' toerde de afgelopen weken langs alle raadszalen in de Achterhoek. Naast vier jonge acteurs doen ook verschillende Achterhoekse raadsleden mee. Zij laten in de voorstelling zien tegen welke problemen, dillema's en uitdagingen ze aan lopen.
Davie Klein Gunnewiek | 1 december 2023 10:22 | Aangepast op 1 december 2023 10:22
Eén van de regisseurs van de voorstelling is Doetinchemmer Jos Spijkers. Hij maakte eerder al voorstellingen met daklozen en gedetineerden. “Aan mij de eer om met een loepje het werk van een raadslid eens wat beter te bekijken”, zegt Spijkers. “Wie zitten er in de gemeenteraad en met wat voor bevlogenheid doen ze dat? Dat is voor mij ook een soort van ontdekkingstocht geweest.”

Tussen de verschillende scenes in de voorstelling is er ruimte voor monologen van Achterhoekse raadsleden. Het Berkellandse raadslid Andra Weg-Eisink voor GroenLinks heeft het in haar monoloog over je nek durven uitsteken. Camiel Vanderhoeven van D66 Oude IJsselstreek kwam als buitenstaander naar de Achterhoek en ging in zijn monoloog in op de tradities in het dorp Netterden waar hij nu woont. Het verhaal van het Winterswijkse D66-raadslid Loes ten Dolle wordt vertolkt door Wendelien Wouters. Ten Dolle kreeg als raadslid te maken met haatmails en bedreigingen.

'Wat is het algemeen belang?'
“We houden raadsleden echt een spiegel voor tijdens de voorstelling”, zegt Spijkers. “Over hoe kwetsbaar ze soms ook zijn en wat democratie voor ze betekend. Daarmee leren ze elkaar ook beter kennen.” Minne Thomas is één van de vier acteurs in de voorstelling en zij merkt dat raadsleden zich ook herkennen in de scenes. “Zo gaat het in één van de scenes over het ‘algemeen belang’, maar wat is dat dan?”, zegt Thomas. “Ik vind het mooi om te zien dat ze daar over gaan nadenken, maar dat ze er eigenlijk geen goede definitie aan kunnen geven.”

Vervolg
De voorstelling ‘Wie zijn wij’ is zaterdagavond 2 december ook voor het publiek te zien in theater Amphion in Doetinchem. Spijkers hoopt wellicht een vervolg te kunnen geven aan de voorstelling met raadsleden in andere delen van de provincie. “Dit kan in andere regio’s ook”, zegt Spijkers. “We kunnen het verhaal herschrijven en aanpassen, want het politieke klimaat veranderd ook. Je kunt hier prima mee het land door.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Gemeenteraad|

Lees ook

Raad van Bronckhorst maakt zich zorgen over financiën en wil rol pakken

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft zich woensdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van het...

PvdA-raadslid Pontier verlaat Doetinchemse gemeenteraad

PvdA’er Govert-Jan Pontier stopt als raadslid in Doetinchem. De politicus is bezig aan zijn derde te...

Rob Mos per direct ontslagen als wethouder door raad Montferland

De raad heeft donderdagavond besloten om Rob Mos met onmiddellijke ingang te ontslaan uit zijn funct...

Eddie van de Steeg gestopt als raadslid bij BBB Berkelland

OBL/BBB ging vorig jaar van twee naar vijf zetels en kwam daarmee als grote winnaar uit de gemeenter...

Raadslid Eddie van de Steeg verlaat gemeenteraad Berkelland

Eddie van de Steeg stopt vanwege 'privéredenen' na ruim een jaar als raadslid in de gemeente Berkell...

Nieuwkomer onder kandidaat-wethouders in Montferland

De kandidaten die donderdag tijdens de raadsvergadering gekozen kunnen worden als wethouder zijn bek...