Ulft, Netherlands

Rob Mos per direct ontslagen als wethouder door raad Montferland

De raad heeft donderdagavond besloten om Rob Mos met onmiddellijke ingang te ontslaan uit zijn functie van wethouder. Mos is dinsdag geopereerd en heeft de raadsleden daarom gevraagd om uitstel van het besluit, maar daar heeft de raad geen gehoor aan gegeven.
Charlotte van de Kant | 30 juni 2023 00:10 | Aangepast op 30 juni 2023 00:10
"Vanavond is kortom een formaliteit, die hoe ongelukkig de timing ook is, afgehandeld moet worden", geeft burgemeester Harry de Vries aan. Met een stemming, zestien stemmen voor en acht stemmen tegen, is Mos daarna per direct ontslagen als wethouder. Mos laat weten het te betreuren dat hij niet de kans heeft gekregen om met de raad hierover in gesprek te gaan. "Ik heb geen enkele reden gehoord, die is ook niet aangegeven”, vertelt Mos. “Er is gewoon in z’n algemeenheid gezegd dat ze het vertrouwen opzeggen in het college en vervolgens worden drie van de vier wethouders weer aangesteld. Alleen ik moest eruit, zeg dan het vertrouwen in mij op, dan is dat in ieder geval duidelijk. Ik ben zeer ongelukkig met deze situatie."

Ook Freddy van Dijken van D66 haalt het ontbreken van een reden aan. “Als je iemand ontslag geeft, mag je ook verwachten dat daar een inhoudelijke onderbouwing bij zit”, vertelt Van Dijken. “Ik hoor graag van andere partijen waarom de heer Mos ontslagen wordt, want één ding kan ik de heer Mos meegeven, hij heeft wél werk verzet. Iets wat zijn collega’s niet hebben gedaan, wat is het dan zuur dat die collega’s wel blijven zitten.”

Nieuwe college
Mos was op 11 mei vanwege ziekte ook niet aanwezig bij het installeren van het nieuwe college. “Toen wilden ze mij niet ontslaan, omdat ze het niet chique vonden om mij tijdens mijn ziekte te ontslaan. Dat doe je gewoon niet”, vertelt Mos. Toch heeft de raad nu wel het besluit genomen. “Ik heb hier niet om gevraagd, niet om mijn ontslag en zeker niet om mijn niertransplantatie.” In het raadsbesluit staat omschreven dat de raad dit besluit heeft genomen, omdat Mos zelf geen ontslag heeft genomen en ook niet kenbaar heeft gemaakt dat hij van plan was om dat te gaan doen. Formeel waren er op dat moment vijf wethouders, waarvan vier aan het werk in het college. "Dat is een bestuurlijk ongewenste situatie”, geeft Martin Som van de VVD aan.

Toekomst
Wat Mos hierna gaat doen is nog niet duidelijk. “Als ik hersteld ben dan ga ik met mijn fractie in gesprek, ik hoop dat ik dan weer een plek in de raad terugkrijg. Dan ben ik bereid om de komende twee jaar sterk oppositie te voeren voor Montferland en over drie jaar wil ik terugkomen. Dan komt Helder sterker terug.”

Foto: REGIO8 (Archief)

Lees meer over:

Gemeenteraad|Montferland|

Meest gelezen

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...