Ulft, Netherlands

Woongemeenschap Doetinchem krijgt taken asielzoekerscentrum

Tegenover het politiebureau in Doetinchem moet in 2026 een nieuwe woongemeenschap van asielzoekers en sociale huurders bestaan. De locatie lijkt in de praktijk de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen, maar de vorm van samenleven is volgens wethouder Ingrid Lambregts uniek.
Jasper Hazelaar | Davie Klein Gunnewiek | Nick Hermsen | 31 mei 2023 16:12 | Aangepast op 31 mei 2023 16:12
“We weten allemaal dat we de opgave hebben om voldoende huizen te bouwen voor onze eigen inwoners en dat we de opgave krijgen om voldoende plekken te creëren voor asielzoekers”, zegt Lambregts. “Wij combineren die twee.” Woningcorporatie Sité, de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werken samen in het project. 150 asielzoekers én 150 woningzoekende Achterhoekers moeten een thuis vinden aan de Hamburgerbroeklaan. In het nieuwe gebouw komen ongeveer tachtig appartementen. “Het gaat inderdaad om sociale huur”, beaamt Lambregts. “En we hebben met het COA afgesproken dat we vooral zoeken naar asielzoekers die kansrijk zijn om in de Achterhoek te gaan wonen.”

De asielzoekers die worden geplaatst kunnen rechstreeks uit Ter Apel komen en mogelijk nog geen verblijfsstatus hebben. Daarmee lijkt de locatie ook de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen. “Ja en nee”, aldus een woordvoerder van het COA. “Het is een ander soort opvang, dat is het unieke van dit project. Wij hebben er in die zin nog geen aparte naam aan gegeven. Een belangrijk deel van de begeleiding die we gaan bieden, zal wel vergelijkbaar zijn met een azielzoekerscentrum. Maar het is allemaal nog redelijk prematuur, dus hoe het precies vorm gaat krijgen, hangt er ook vanaf hoe het gebouw eruit komt te zien.”

Voorbeeld?
Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station, die eind september sluit. Omdat het nieuwe gebouw er op zijn vroegst in 2026 staat, betekent het niks concreets voor de bewoners van die locatie. Het COA laat weten verheugd te zijn met de samenwerking met de Achterhoekse gemeente in het nieuwe project. “We zijn hartstikke blij met dit soort initiatieven”, aldus de woordvoerder. “Wellicht biedt het ook perspectief voor navolging op andere plekken.”

‘Crisisnoodopvang is pas duur’
Lambregts hoopt aan het einde van het jaar de afspraken met Sité en het COA op papier te zetten en het plan aan de gemeenteraad voor te leggen. “Alle drie de partijen zullen gaan investeren, maar hoe de verdeling is, is onderdeel van de verdere uitwerking”, aldus de wethouder, die nog niks kan zeggen over het kostenplaatje. “Maar één ding weten we zeker, een crisisnoodopvang, dát is pas echt duur. Je kunt beter investeren in structurele oplossingen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Fractievoorzitter verlaat CDA Montferland en gaat alleen verder

John Teunissen stopt per direct als fractievoorzitter van CDA Montferland en gaat zelfstandig verder...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

Doetinchemse Stadsboerin wint Europese prijs voor platteland

Stadsboerin Doetinchem heeft maandag de publieksprijs gewonnen tijdens de Agricultural & Rural Inspi...