Ulft, Netherlands

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie

Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft bestaat dit jaar dertig jaar en heeft Pakistan gekozen als land dat extra in de schijnwerpers staat. Wat begon in een tent in een weiland bij Varsselder, is nu een driedaags internationaal evenement met 250 kunstenaars van over de hele wereld.
Jasper Hazelaar | 28 januari 2024 10:01 | Aangepast op 28 januari 2024 10:01
“Voor ons is het natuurlijk een blijde gebeurtenis dat we de dertigste gehaald hebben”, zegt voorzitter Harrie Schenning van Huntenkunst. “Daar gaan we bij de opening wel even bij stil staan.” Want er is in de loop der jaren flink wat veranderd aan het evenement. “We begonnen in 1993 in tent in een weiland waar de bierlucht nog in hing, in Veldhunten”, herinnert hij zich. “Nu zitten we in een grote hal op het DRU-terrein die helemaal bezet is. We zitten echt op ons maximum qua organisatie, maar deze oppervlakte hebben we ook echt nodig.”

Op 24, 25 en 26 mei komen ongeveer 250 kunstenaars naar de manifestatie in de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft. Elk jaar kiest de organisatie een land dat centraal staat. Dit jaar zijn meerdere kunstenaars uit Pakistan te gast, die een eigen paviljoen krijgen in het midden van de SSP-HAL. “Wat bij hun werk opvalt, is het fijnzinnige”, zegt Schenning over de schilders uit het Aziatische land die naar Ulft komen. “Ze gebruiken geen felle kleuren, het is wat ingetogener werk.”

Ulfts transportbedrijf
Bij de contacten met Pakistan, en het transporteren van de schilderwerken naar de Achterhoek, heeft Schenning hulp gekregen van Don de Jong van het UIftse transportbedrijf Don Trucking. “Ik ben gek op kunst, dus dat is een één-tweetje”, zegt De Jong, die de kunst per vliegtuig naar Nederland vervoert. “Ze hebben in Pakistan fantastische kunstenaars. Ik denk ook dat ze wat wat bekendheid geeft. Voor kunst is een podium altijd goed. Dat is wat je nodig hebt om bekendheid te krijgen en waarde te genereren.”

Russen en Artez
Naast de Pakistanen, zijn er kunstenaars met allerlei nationaliteiten te gast op de internationale kunstmanifestatie. Óok Russen, ondanks de oorlog. “Maar de meeste Russen die te gast zijn, wonen in Duitsland”, vertelt Schenning. “Kunstenaars zijn ook juist ruimdenkend en progressief. Die zou je dan juist afstraffen.” Ook Artez-studenten krijgen dit jaar voor de derde keer een eigen paviljoen op de manifestatie.

‘Voel me veertig jaar oud’
Ondanks zijn 81 jaar oud, is Schenning nog vol enthousiasme over Huntenkunst. Voorzichtig nadenken over een opvolger als voorzitter, doet hij al wel: “Maar dat is heel moeilijk. Je moet iemand vinden die er tijd in wil steken én die in het team past en de idealen onderschrijft. We zijn een internationale instelling, dat vraagt om een andere insteek dan het beperken tot de regio. Als we een gegadigde hebben, gaan we die zeker inschakelen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|Huntenkunst|Ulft|Kunst|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Eiffeltoren blikvanger bij tiende Vive la France in afgesloten Hummelo

Voor de tiende keer veranderde Hummelo tijdens Vive La France in een Frans provincieplaatsje, ditmaa...

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.

Borstbeelden van Oranjehelden op EK Voetbal zijn gemaakt in 's-Heerenberg

Bij elke EK-wedstrijd van het Nederlands Elftal zijn ze prominent aanwezig in de Oranjemars, grote b...

Housheer en Achterhoekse turndames naar de Olympische Spelen

Goed nieuws voor handbalster Dione Housheer en de turndames van de Top Turnacademie Achterhoek uit V...

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...

‘No Hate’: een reizend kunstwerk tegen discriminatie in Oude IJsselstreek

Bewoners rondom Dru Industriepark in Ulft is het misschien al opgevallen. Sinds dinsdag staat er op ...