Ulft, Netherlands

Ruim achtduizend woningen voor 2030 in de Achterhoek

In de Achterhoek moeten voor 2030 ruim achtduizend nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar de ambitie is zelfs om te komen tot 11.500 huizen. Het overgrote deel wordt gebouwd in Doetinchem waar de komende jaren 2470 woningen worden gerealiseerd.
Davie Klein Gunnewiek | 17 januari 2023 15:00 | Aangepast op 17 januari 2023 15:00
Die cijfers staan in de nieuwe regionale woondeal die begin maart in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge wordt ondertekend. Daarmee is de Achterhoek de tweede regio in de provincie die gezamenlijke afspraken maakt over woningbouwplannen. In de deal worden de krachten tussen gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en de provincie gebundeld om samen sneller te komen tot nieuwe woningbouwplannen. Van de 8.390 woningen die de komende jaren in de Achterhoek worden gerealiseerd moet minimaal 28 procent vallen onder sociale huurwoningen en minimaal zestig procent onder de categorie betaalbare woningen. Daarmee wordt gestreefd naar een meer evenwichtige verdeling van de woningvoorraad.

Hieronder zie je de aantallen woningen per gemeente die de komende jaren moeten worden gebouwd
Voor de Achterhoek liggen er een aantal grote uitdagingen om de doelstelling van 8.390 woningen in 2030 te halen. Zo staat de financiële uitvoerbaarheid onder druk, mede door oplopende bouwkosten, stijgende hypotheekrente en een tekort aan personeel. Ook kent de Achterhoek veel kleine kernen en gemeenschappen, waardoor het lastig is om kleine nieuwbouwprojecten betaalbaar te houden. Daarom gaan het Rijk, de provincie en de regio Achterhoek verder in gesprek over subsidie om bouwprojecten te ondersteunen.

Stikfstofruimte
Daarnaast zijn er extra ambtenaren nodig, zodat bouwplannen sneller worden goedgekeurd. Ook de stikstofruimte speelt mee. Door de aanwezigheid van de Natura 2000-gebieden: Wooldse Veen, Bekendelle, Willinks Weust, Korenburgerveen en Stelkampsveld, kan dit voornamelijk in de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Aalten tot problemen leiden. Deze gemeenten gaan komend jaar samen met de provincie in kaart brengen welke knelpunten te verwachten zijn, waarna er samen met het Rijk naar mogelijke oplossingen wordt gezocht.

Kwaliteit verbeteren
Naast het bouwen van nieuwe woningen willen de Achterhoekse gemeenten de kwaliteit van bestaande woningen verbeteren. Een groot deel van de woningen (84 procent) is gebouwd voor 1997, waardoor deze woningen vaak technisch en qua energielabel zijn verouderd. De verduurzaming van deze woningen is daarom noodzakelijk. Om te kijken of de Achterhoek op koers ligt bij de realisatie van deze woningbouwplannen wordt er jaarlijks geëvalueerd en kunnen de doelen waar nodig worden bijgesteld.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek|wonen|

Meest gelezen

Hond overlijdt na ongeluk bij een lift in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 10 okt 2024 15:01

Lees ook

Heinoos, Welling en Kerkhof strijden voor de Gelderse Kleiroze

Achterhoekse dialectmuzikanten strijden 10 november voor de felbegeerde prijs van de Gelderse Kleiro...

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van...

Montferland zet in op woningen voor ouderen om plek te creëren voor jongeren

In Montferland willen ze bouwen voor ouderen, om hiermee meer woningen vrij te maken voor jongeren. ...

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...