Ulft, Netherlands

 

IJsbaan in Doetinchem terug met rondje om de kerk

De BAX-IJsbaan in Doetinchem in na twee coronajaren weer terug op het Simonsplein in het centrum. Anders dan voorgaande jaren kunnen de schaatsers nu een rondje om de Catharinakerk maken.
Nick Hermsen | Rens van Schip | 1 december 2022 16:52 | Aangepast op 1 december 2022 16:52
“Dit is de vijftiende keer dat we op het Simonsplein een ijsbaan organiseren. Dit jaar, na een paar coronajaren, is het toch een keer gewaagd om een rondje om de kerk te mogen schaatsen.” vertelt Jos Tiemessen van Binnenstadbedrijf Doetinchem. Namens de ondernemers is hij betrokken bij de organisatie van de ijsbaan, die sinds vrijdag is geopend na 2 jaar afwezigheid in het centrum. Dat de baan nu een rondje om de kerk heeft, was al een tijd de wens van de organisatoren. Dat ze het er dit jaar aan durfden te wagen, vergde de nodige aanpassingen volgens de ijsmeester Ben Beijer. “Het is een plaatselijke architect die de baan heeft ontworpen hier, in samenwerking met een bekende firma die overal banen aanlegt”, aldus Beijer. “We zaten hier met een extra probleem, omdat het hoogteverschil tussen de achterkant van de kerk en de voorkant van de kerk 53 centimeter is. Om dan een horizontale baan waterpas aan te leggen, was nog een hele uitdaging.”

Naast het zorgen voor een vlakke baan, had de organisatie ook nog met een ander obstakel te maken, namelijk de kerk die nu omringd is. “Door de ijsbaan raakt de kerk toch wat geïsoleerd”, aldus Tiemessen. Volgens hem zijn ze vanaf het begin al in gesprek geweest met de kerk, om de deuren zo veel mogelijk open te houden. “We hebben optimaal ons best gedaan, om de kerk toegankelijk te maken. Met een hellingbaan en een ingang voor mindervalide, dat weegt zeker zo belangrijk als het functioneren van de ijsbaan zelf.”

Energiecrisis
Naast het zorgen voor de bereikbaarheid van de kerk, was de organisatie ook bezig met de huidige energiecrisis. “We hebben bewust gekozen voor een ijsbaanleverancier, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan”, vertelt Tiemessen. “Een verschil bijvoorbeeld is dat zij gebruik maken van veel aluminium materiaal. Al het buizenwerk waarmee het ijs bevroren raakt, is niet van rubber en daardoor kun je enorm besparen.”

Kerststemming
Op de baan die voor alle leeftijden open is, zijn er ook veel schoolkinderen te vinden. Zo ook Jack, die al de nodige rondjes rond om de kerk heeft gemaakt: “Ik denk iets van zeven al.” Hij raakt door de sfeer die er hangt al in de kerststemming. “Eigenlijk wel, door die kerstbomen ernaast”, vertelt Jack. Ook Mick is blij met de uitbreiding, ten opzichte van voorgaande jaren. “Ik vind het mooi dat ze het hier rondom de kerk hebben gemaakt", aldus de scholier. "Dus je kan van alles zien en supersnel gaan, het is gewoon heel leuk.”

Enthousiast
De positieve reacties zorgde voor vreugde bij ijsmeester Beijer. “Je ziet kleine kinderen met dolfijntjes, die vertrekken en een halfuur later zie je ze weer terug.” En of ze volgend jaar de baan weer rond om de kerk leggen? “Wat ons betreft wel, de kinderen zijn hartstikke enthousiast.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|schaatsen|ijsbaan|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Man raakt bekneld met been onder heftruck

Een man is maandagavond ernstig gewond geraakt toen hij vast kwam te zitten onder een heftruck. De m...

Dompelbad moet aanrukken voor rokende auto

Een geparkeerde, elektrische, auto nabij het station in Doetinchem is vrijdag tijdens het opladen ga...

Botsing met drie auto's in Doetinchem

Drie automobilisten zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst in Doetinchem. Niemand raakte bij het onge...

Evi's inzamelingsactie voor KiKa gaat door het dak

Het gaat heel goed met de inzamelingsactie van de elfjarige Evi uit Doetinchem. Ze zamelt kroonkurke...

Stonede Arnhemse na achtervolging opgepakt in Halle

Een 28-jarige vrouw uit Arnhem die reed onder invloed van cannabis is dinsdagavond aangehouden in Ha...

Zware avondspits door aanrijding in Doetinchem

Twee automobilisten zijn vrijdag op elkaar gebotst op een kruising in Doetinchem nadat een van de be...