Ulft, Netherlands

Aardverschuiving in de Achterhoek, PVV bijna overal de grootste

De PVV is in de meeste Achterhoekse gemeenten de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezing. Alleen in Lochem (VVD), Oost Gelre (NSC) en Winterswijk (NSC) gaf het grootste deel van de kiezers hun voorkeur aan een andere partij, dat blijkt uit de uitslagen tot nu toe.
Redactie REGIO8 | 23 november 2023 10:15 | Aangepast op 23 november 2023 10:15
Ongeveer een kwart van de stemmers in Doetinchem heeft op de partij van Geert Wilders gestemd, waarmee het de grootste partij is in de gemeente. In 2021 had de PVV slechts 11,5%. De NSC van partijleider Pieter Omtzigt kwam uit het niks uit op 15, in Doetinchem en is daarmee de op een na grootste. De VVD verloor flink en eindigt op een kleine vijftien procent. GroenLinks-PvdA won een kleine vier procent en kwam uit op 14% van de stemmen in de grootste gemeente van de Achterhoek.

In Montferland boekte de PVV een nog grotere zege, daar werd de partij met 32,2% veruit de grootste partij. NSC volgt op 15,8%, meer dan de helft minder. De VVD is bijna gehalveerd in de gemeente en eindigt op vijftien procent. De BBB (10,3%) werd in Montferland groter dan GroenLinks-PvdA, de linkse partij steeg slechts een kleine twee procent in vergelijking met 2021 en eindigde op 8,7%. D66 (4,1%), het CDA (4%) en de SP (2,7%) zijn de grote verliezers in Montferland.

BBB groeit in Oude IJsselstreek, maar PVV groeit harder
De kiezers in Oude IJsselstreek gaven met 24,4% ook de voorkeur aan de PVV van Wilders. De NSC van Omtzigt volgt met 17,7%. De VVD verliest ook hier fors, meer dan tien procent, en eindigt op 13,7% van de stemmen. De BBB kreeg procentueel gezien vier keer meer stemmen dan in 2021 en komt op 12,9% uit. GroenLinks-PvdA boekt slechts een kleine winst en eindigt op 10,5%.

Bronckhorst kiest ook voor Wilders
Ook in de Bronckhorst is de partij van Wilders de grootste met 19,5% van de stemmen. In 2021 was dit nog slechts 8,6%. De PVV wordt op de voet gevolgd door de BBB die in de plattelandsgemeente tot 18,3% van de stemmen kwam. NSC haalde 16,2% van de stemmen. In 2021 was de VVD nog de grootste met 25,9%, de liberalen kwamen deze verkiezingen niet verder dan 15,1% in Bronckhorst. De grote verliezer is het CDA, de van oudsher populaire partij in de gemeente gaat van 16,3% naar slechts 4,3%.

Nek aan nek in Berkelland
In Berkelland is de PVV maar nipt NSC voor kunnen blijven. De partij van Omtzigt behaalde 20,9% van de stemmen, winnaar PVV 21,2%. In 2021 waren de VVD en het CDA met 22,6% en 15,8% de grootste in de gemeente, deze verkiezingen kwamen ze niet verder dan 12,5% en 3,6%. De BBB is ook een grote winnaar in de plattelandsgemeente. De partij van Van der Plas gaat van 8% naar 17,5%.

Lochem houdt wel vast aan VVD
Lochem is de enige Achterhoekse gemeente waar de VVD de grootste partij is geworden. Wel zakt de voormalig regeringspartij van 25,4% naar 17%. De GL-PvdA verloor nipt de strijd en behaalde 16,6%. De PVV is in Lochem 'slechts' de vijfde partij met 14,3%. Daar moet de grote landelijke winnaar BBB 14,7% en NSC met 14,5% voor zich dulden.

Omtzigt wint
In het oosten van de regio werd Omtzigt de grootste in de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre, op de voet gevolgd door de PVV. In Oost Gelre was het verschil tussen beiden minder dan een procent in het voordeel van de NSC. In Winterswijk scheelde het ongeveer anderhalf procent. In de gemeente Aalten was het andersom en versloeg de PVV (19,8%) de nieuwe partij van Omtzigt (18,5%) nipt.

Foto: REGIO8

Lees ook

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...