Een groepje leerlingen krijgt deze morgen hulp van wethouder Marieke Frank. Zij loopt, net als je leerlingen, in een geel hesje met een prikstok en vuilniszak door de wijk heen om het vuil te prikken. In de directe omgeving van de school ligt niet zoveel vuil, dus trekt het clubje richting de Varsseveldseweg om te kijken of daar meer vuil achtergelaten wordt. Bij de bushalte hebben ze succes: diverse stukken zwerfvuil verdwijnen in de zakken. Frank vertelt dat ze zelf altijd netjes haar vuil bij zich houdt tot ze thuis is, maar vroeger toen ze klein was deed ze dat niet altijd. "Tot er een nichtje uit Canada over kwam. Daar staat er een behoorlijke boete op het weggooien van vuil op straat, dus zij hield alles netjes bij zich. Terwijl ik toen zoiets had van 'dat gooi je toch gewoon zo weg?' Daarna ben ik ook mijn vuil bij me gaan houden."
De kinderen die deze morgen prikken zeggen dat ze hun afval altijd in de prullenbak gooien "en als er geen prullenbak is, dan doe ik het in mijn broekzak en wacht ik tot ik thuis ben of een prullenbak tegen kom", zegt Wout. Juf Anne Hartjes vertelt dat de actie gedaan wordt om de leerlingen bewust te laten worden van hun leefomgeving. We willen ze laten zien hoeveel vuil er eigenlijk in hun eigen omgeving ligt. Hier rond de school ligt niet zo heel veel, maar voor de pauze zijn we langs de Twenteroute aan het prikken geweest en daar lag echt heel veel." Het bewijs daarvan ligt voor de ingang naar het schoolplein: Een stuk of tien zakken vol afval liggen daar tegen een muurtje aan, klaar om opgehaald te worden door de vuilnisdienst. De kinderen die ondertussen terugkomen uit de wijk gooien hun zakken er weer bij.
De prikactie wordt ieder jaar gedaan in Lichtenvoorde en maakt onderdeel uit van de week van NatuurlijkSchoon. Door het prikken van vuil worden kinderen bewust gemaakt van het afval dat er in hun omgeving ligt.