“Ik heb echt geluk gehad”, vertelt omwonende Marcel Even over zijn aanvaring met een trein 35 jaar geleden bij de spoorwegovergang aan de Masselinklaan in Sinderen. “Toen ben ik hier op de zijkant tegen een trein aangereden. Als ik anderhalve seconde eerder was geweest, had ik waarschijnlijk voor de trein gezeten in plaats van tegen de zijkant van de trein aan.” Mede door het incident van Even is de spoorwegovergang nu bewaakt, maar dat was jaren geleden wel anders. In 2014 overleed nog een vrouw uit Aalten bij diezelfde overgang. De impact van zo’n gebeurtenis is nog altijd groot bij Even. “In de keren dat na de tijd wat gebeurd is, slaap je weer een hele periode slecht ervan. Het is toch wel iets wat je aangrijpt.”
Aan de Silvoldseweg in Terborg ziet omwonende Birgit Sievers al twaalf jaar lang het gevaar met eigen ogen bij de onbewaakte spoorwegovergang. “We horen regelmatig de trein toeteren omdat er weer iemand net over het spoor komt terwijl de trein er aan komt”, zegt Sievers. “Die stopt dus niet eens. Het zou je kind maar zijn die onder zo’n trein komt. Ik moet er niet aan denken.” Sievers ziet het liefst dat de overgang dicht wordt gemaakt. “En anders hefbomen”, zegt Sievers. De overgang stond al langer ter discussie maar door
het incident in Aalten drie weken weken geleden staat
het onderwerp weer hoog op de agenda bij gemeente Oude IJsselstreek en andere partijen. Even is blij dat er aandacht wordt besteed aan die onbewaakte spoorwegovergangen. “Wat het ook kost, een mensenleven is meer waard dan geld."
Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl