Ulft, Netherlands

Zeventienjarige Iris uit Drempt schittert in hoepel op WK in Polen

De zeventienjarige Iris Jaspers uit Drempt is wekelijks in Maartensdijk te vinden met haar coach Demi Brama om haar passie uit te oefenen: Aerial Hoop. Over twee weken staat ze op het WK in Polen, nadat ze acht jaar geleden verliefd werd op luchtacrobatiek.
Charlotte van de Kant | 13 oktober 2023 13:19 | Aangepast op 13 oktober 2023 13:19
“Ik kwam heel veel dingen bij Cirque du soleil tegen en toen dacht ik eigenlijk dit wil ik doen”, vertelt Iris. “Toen ging ik het uitproberen en eigenlijk waren er best veel mensen die zeiden dat ik wedstrijden en NK’s moest gaan doen en toen ben ik daarmee begonnen.” De Dremptse bleek een natuurtalent. Inmiddels is ze drievoudig Nederlands kampioen bij de junioren en staat ze op internationale toernooien. Voor Iris is de sport ook een uitlaatklep. “Ik heb ADHD dus ik vind het heel fijn om hier mijn rust in te vinden. En dat er ook Nederlandse kampioenschappen van zijn vind ik heel tof.”

Op het komende WK doet ze voor de laatste keer mee bij de junioren. Daarbij zijn er twee categorieën waarin je Aerial Hoop kunt beoefenen. “Dat is artistic en sport Sport”, geeft Iris aan. “Sport wordt meer gezien als turnen, je hebt meer regeltjes en artistic gaat er veel meer om dat je een verhaal overbrengt en dat je een thema uitkiest.” Iris doet mee met het onderdeel Artistic en haar oefening op het WK draait om het verhaal van Mary Poppins.

Olympsiche Spelen
Op dit moment is Aerial Hoop geen Olympische sport, maar mogelijk komt daar verandering in. “De bond in Nederland is erkend en het is aangesloten bij de Nederlandse dansbond”, vertelt Demi. “Het is nog niet Olympisch maar ik weet wel dat ze er heel erg mee bezig zijn om het daar te krijgen. Dus misschien is het in de toekomst wel Olympisch.”

Weg bij de junioren
Ook na het komende WK heeft Iris nog voldoende dromen in de sport: “Ik wil natuurlijk weer wereldkampioen worden. Ik kom dan bij de volwassenen, dat wordt weer een nieuwe uitdaging. Ik moet dan ook tegen mijn coach dus dat wordt wat”, vertelt Iris. Demi geeft aan dat het juist leuk is dat ze concurrenten worden. “Dat is alleen maar beter voor de sport”, geeft de coach aan. “De beste gaat gewoon winnen en dan zullen we zien wie dat is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Drempt|Iris Jaspers|Sport|

Lees ook

Oude IJsselstreek zoekt opvolger voor Sportclub Silvolde-doelman

De sportwereld van Oude IJsselstreek wordt vrijdagavond 5 april in het zonnetje gezet met de jaarlij...

Vrouw bevrijd uit auto na ongeval in Drempt

Een automobiliste is woensdagavond met haar voertuig in de sloot beland bij Achter-Drempt. De vrouw ...

Succesclub FC Bocholt wil stadion voor zevenduizend toeschouwers

Voetbalclub 1. FC Bocholt wil het stadion laten ombouwen zodat het plaats biedt aan ongeveer zevendu...

De Graafschap speelt op koude Vijverberg gelijk tegen FC Dordrecht

Op een koude Vijverberg is De Graafschap maandagavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel te...

Uitstel nieuwe sporthal in Ruurlo, óók locatie bij voetbalclub onderzocht

Ruurlo krijgt vooralsnog geen nieuwe sporthal bij zwembad De Meene. Er zijn te veel twijfels of er d...

Wereldkampioene en Nederlandse toppers bij terugkeer Montferland Run

De Montferland Run heeft het deelnemersveld voor de komende 25e editie van de hardloopwedstrijd beke...