Ulft, Netherlands

Zes veroordelingen voor drugslab in Terborg

De rechtbank in Zutphen heeft zes mannen veroordeeld voor de productie van amfetamine in een loods aan de IJsselweg in Terborg. De groep werd destijds -deels - op heterdaad betrapt tijdens de ‘zeer grote vangst’.
Regio8 | 31 december 2019 13:12 | Aangepast op 31 december 2019 13:12
Op 11 april 2017 doet de politie een inval in een loods op het industrieterrein aan de IJsselweg in Terborg. Daar treffen rechercheurs, op een locatie waar een ijzerschrootbedrijf gevestigd is, een berg afval aan. Daaronder bevindt zich een omgekeerde zeecontainer. Die ruimte bevat onder meer vaten met 147 liter amfetamine, zo komt naderhand volgens Omroep Gelderland vast te staan. Vijf verdachten zijn op dat moment aanwezig in de loods, waar ze zich bezig hebben gehouden met het produceren van drugs. De politie weet kort daarop drie anderen op te pakken in De Liemers, bij Giesbeek, waar zich in een bedrijfspand ook nog een wietkwekerij met zo'n vierhonderd planten blijkt te bevinden.

De autoriteiten spreken op dat moment van een 'grote vangst' in het drugscircuit. Een drugslab met zulke hoge amfetamineproductie is zeldzaam, zo beweert de politie. De zaak diende eind november inhoudelijk aan de rechtbank van Zutphen. Het Openbaar Ministerie eiste toen straffen tot zes jaar voor de verdachten. De rechtbank ging grotendeels mee met de strafeis.

Doetinchemmers cel in
Een 64-jarige man uit Aerdt en een 48-jarige man uit Doetinchem hoorden een gevangenisstraf van zes jaar tegen zich uitspreken. Een 44-jarige man uit Doetinchem krijgt een celstraf van vijf jaar opgelegd. Een 56-jarige man uit Eerbeek moet drie jaar de gevangenis is. Ook krijgt een man van 31 jaar uit Arnhem een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Daarbij moet de Arnhemmer een werkstraf van 240 uur uitvoeren.

'Essentiële rol'
De meervoudige kamer in Zutphen baseert de uitgesproken straffen op de rol die de veroordeelden binnen het productieproces vervulden. Maar ook zijn de uitspraken gebaseerd op de duur waarbinnen de verdachte mannen volgens het onderzoek betrokken zijn geweest bij het lab. Drie van de zes verdachten hadden een 'essentiële rol'. Zij zijn bijvoorbeeld betrokken geweest bij de opbouw van het drugslaboratorium en bij het productieproces.

Schadevergoeding
De zes mannen zijn de eigenaar van de loods als drugs producerende organisatie voorts een schadevergoeding van ruim 74.000 euro verschuldigd. Die eigenaar moest namelijk de berg afval opruimen en in die tijd kon hij de loods niet verhuren, zo stelt de rechtbank. De rechtbank oordeelt verder dat de mannen met de productie van amfetamine grof geld hebben verdiend. Daarom moeten drie van de zes mannen ieder 29 duizend euro aan 'crimineel inkomen' terugbetalen aan de staat.

Foto: 112achterhoek-nieuws.nl

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Spitfires-hit 'Links van Varsseveld' krijgt tweede leven door de Beatcrooks

De mannen van Beatcrooks en Hein Migchelbrink van The Spitfires hebben de krachten gebundeld en lanc...

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Honderden Zwarte Crossers namen zaterdag een frisse duik in het zwembad in Lichtenvoorde om wakker t...

The Dean en De Makelaar breken de Megatent af op de Zwarte Cross

Daan Boom en Tobias Camman, bekend van DE FOMO SHOW zetten de Megatent op zijn kop. Het duo treedt s...

Nijntje en de Big Ben denderen over de Zwarte Cross bij de erfgoedklasse

Van Nijntje tot de Moulin Rouge en van de Big Ben tot de Elfstedentocht, Het denderde allemaal over ...

Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man aangehouden die wordt verdach...

Drie caravans op camping Zwarte Cross afgebrand, enkele lichtgewonden

Bij een brand op de camping van de Zwarte Cross zijn vrijdagavond drie caravans uitgebrand, hierbij ...