Ulft, Netherlands

 

WK 2026 is de droom voor DrainTalent uit Beek

Met Sparta en FC Utrecht als klant is het Achterhoekse veldsysteem de DrainTalent hard op weg om een gevestigde naam in de voetbalwereld te worden. In Beek is woensdag een innovatiecentrum met twaalf testvelden geopend dat moet helpen de volgende stap te zetten, richting het WK Voetbal 2026.
Jasper Hazelaar | Charlotte van de Kant | 27 oktober 2022 15:13 | Aangepast op 27 oktober 2022 15:13
De DrainTalent is ontwikkeld door Altop en Grasmeesters en werd in 2018 voor het eerst getest bij amateurclub 't Peeske in Beek. Inmiddels ligt het systeem, waarmee velden onder meer bij piekbuien bespeelbaar blijven, onder de trainingsvelden van FC Utrecht en het wedstrijdveld van Het Kasteel van Sparta. Om de volgende stap te zetten is echter harde data nodig en dat moet het innovatiecentrum opleveren. “We hebben hier verschillende grasvelden liggen met verschillende grondsoorten”, legt Arno Harmsen namens Grasmeesters uit over de testvelden, die als een oase in de woestijn midden op een bedrijventerrein liggen. “Natuurgras, een hybride veld, klei en zand”, somt Harmsen op. “We gaan onderzoeken hoe het gras reageert op de DrainTalent.”

Sinds 2018 zijn in totaal achttien velden in Nederland voorzien van een DrainTalent, waaronder bij meerdere amateurclubs. Het Kasteel van Sparta was afgelopen zomer het eerste betaald voetbalstadion waar het systeem is aangelegd, toen de club overging naar natuurgras. Omdat het vanaf 2025 waarschijnlijk verplicht wordt voor eredivisieclubs om op natuurgras te spelen, ontstaat er een gat in de markt voor het Achterhoekse systeem. “Ik denk dat we bij Sparta en FC Utrecht bewijzen wat de toegevoegde waarde is. We spreken ook al met veel betaald voetbalverenigingen voor de installering van DrainTalent-velden de komende jaren. Dat is alleen maar welkom.”

‘Niet als een malle’
Toch is Harmsen waakzaam, want clubs moeten ook de kennis hebben om het systeem juist te bedienen. Daarom kiest hij voor een ‘geleidelijke groei’. “Er is waanzinnig veel belangstelling, ook van amateurclubs en gemeentes”, zegt Harmsen. “We hebben al vraag uit India, Chili en Australië, echt uit de hele wereld, maar we willen zorgen dat de velden ook echt goed zijn. Het is niet alleen de DrainTalent, het gaat ook om de aanleg en het advies. We willen het echt goed in de markt zetten. We zijn aan het uitbreiden, zelf zit ik bijvoorbeeld in Canada en Amerika, maar niet als een malle. We willen het gewoon goed doen.”

WK 2026
Dromen met de DrainTalent durft Harmsen wel. Dat er bij FC Utrecht geen training is afgelast sinds de aanleg, heeft clubeigenaar Frans van Seumeren al zo enthousiast gemaakt dat hij heeft geïnvesteerd. Harmsen ziet de DrainTalent internationaal marktleider worden in veldsystemen en wil die ambitie onderstrepen tijdens het WK Voetbal van 2026 in Canada, Amerika en Mexico. “We hopen dat we daar een paar stadions ‘hebben’, dat is wel het streven, maar daarnaast hopen we ook dat gemeentes in Nederland zo overtuigd zijn dat het standaard bij een nieuw veld wordt ingebouwd.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Innovatie|Voetbal|Beek|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Bakens neemt tijdelijk de leiding over bij Helmond Sport

Tim Bakens neemt voorlopig de rol van hoofdtrainer over bij eerstedivisionist Helmond Sport. De gebo...

De Graafschap naar laatste zestien in de KNVB Beker

De Graafschap heeft zich geplaatst voor de laatste zestien van de KNVB Beker. De Doetinchemmers vers...

Aanrijding nabij afslag van A18 in Didam

Bij een aanrijding tussen een automobilist en een vrachtwagen nabij Didam is donderdagochtend nieman...

De Graafschap loot met De Treffers weer een amateurclub

De Graafschap speelt in de achtste finale van de beker met De Treffers voor de derde keer op rij teg...

Lucassen speelt komend seizoen voor NAC

Boyd Lucassen van Go Ahead Eagles speelt komend seizoen voor NAC Breda. De 23-jarige vleugelverdedig...

Bijvelds wil negatieve spiraal in het verleden laten

De Graafschap treft vrijdagavond met TOP Oss een tegenstander waar Peter Bijvelds acht jaar lang de ...