Ulft, Netherlands

 

DrainTalent verovert voetbalwereld vanuit Beek

Het in Montferland ontwikkelde veldsysteem DrainTalent staat voor een doorbraak onder de nationale en internationale voetbalvelden. Na een jaar testen bij voetbalclub ’t Peeske in Beek is er bij ontwikkelaars Altop en GrasMeesters grote tevredenheid over de installatie.
Regio8 | 24 januari 2020 13:36 | Aangepast op 24 januari 2020 13:36

“Dit was de droogste regio van Nederland afgelopen zomer”, vertelt Arno Harmsen van het bedrijf GrasMeesters over de installatie in Beek. “We hebben geen één keer hoeven sproeien, daarnaast hebben we een keer een gigantische stortbui gehad. Alles stond hier blank, behalve het veld. Wat dat betreft kunnen we absoluut praten van een geslaagde pilot.” Tijdens de testfase werd meer dan vier kilometer aan buizen aangelegd onder Sportpark de Kolkstede. Door het afzuigen van overbodig water en het nauwkeurig monitoren van onder meer vochtpercentages, bleef het veld ondanks intensief gebruik beter bespeelbaar dan andere grasmatten op het complex.

De eerste DrainTalent is inmiddels verkocht aan voetbalclub FC Utrecht. Een delegatie van de Domstedelingen keurde het veld van ’t Peeske en besloot tot aanschaf. Op sportcomplex Zoudenbalch worden twee velden voorzien van het systeem, maar volgens Harmsen is er meer interesse, onder meer vanuit Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika. “Maar zelf hebben we gezegd dat we in Nederland eerst vier velden bouwen, om te kijken wat er gebeurt. Wat doet het systeem op zanderige grond, wat doet het systeem op kleigrond? We willen zeker weten dat het systeem goed functioneert en dan de grote stap naar het buitenland maken.”

Geen nieuwe DrainTalent in Montferland
Hoewel de gemeente Montferland de realisatie van de DrainTalent steunde met een bijdrage uit het innovatiefonds, zijn er mede door bezuinigingen geen plannen om andere voetbalcomplexen binnen de gemeente van het systeem te voorzien. Wel wordt in het voorjaar beslist of de huidige installatie bij ’t Peeske kan worden uitgebreid naar alle drie de velden op het complex.

‘Kunstgras is historie’
Volgens Harmsen is het systeem geschikt voor alle clubs, van amateurverenigingen tot voetbalclubs uit de eredivisie. Hij hoopt dan ook dat clubs als Heracles Almelo van kunstgras afstappen. “Daar kan het alleen maar beter worden”, aldus Harmsen over het veld in Almelo. “Dat is ook niet de toekomst. Je ziet dat steeds meer clubs overstappen naar natuurgras. Ik denk dat kunstgras over vijf jaar historie is.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

'Hasfalt' zonder bitumen bij Breedenbroek

Oude IJsselstreek heeft samen met de gemeente Assen de primeur van asfalt zónder bitumen. Op de Den...

Rensink stopt met 112Achterhoek-Nieuws

Na bijna achttien jaar stopt het bekende platform 112Achterhoek-Nieuws. Vanwege gezondheidsproblemen...

Energieboswachters aan de slag in Vorden

Tal van zonne- en windmolenparken geven inmiddels kleur aan Gelderland, maar veel ruimte voor biodiv...

Platte wagen met hooi in brand in Aalten

Een stapel hooi die werd vervoerd door een trekker is zaterdagmiddag in brand gevlogen. De bult is u...

Van de Pavert vindt in Roda JC nieuwe club

Ted van de Pavert heeft een nieuwe club gevonden na zijn transfervrije vertrek bij De Graafschap. De...

'Afwachten of dit het keerpunt wordt'

Tot eigen verbazing mocht de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) vrijdag aanschuiven bi...