Ulft, Netherlands

 

Winterswijk maakt werk van leegstaande boerderijen

Het aantal leegstaande schuren en boerderijen neemt toe. De provincie Gelderland brengt op dit moment in kaart om hoeveel agrarische gebouwen het gaat. In Winterswijk startte deze maand een project om het opnieuw inrichten van boerenerven alvast te stimuleren.
Davie Klein Gunnewiek | 2 februari 2023 12:33 | Aangepast op 2 februari 2023 12:33
“Veel boeren worstelen op dit moment met hun toekomst”, zegt projectleider Wim Korsten. “De één wil het agrarische bedrijf verkopen en besluit om uit het buitengebied te vertrekken, een ander wil er graag blijven wonen en kijkt welke mogelijkheden er nog zijn voor het boerenerf. Met dit project willen we erfeigenaren, maar ook toekomstige kopers van een boerderij met elkaar in contact brengen.” Aan de rand van het Korenburgerveen in de buurtschap Corle staat al tweeënhalf jaar een boerderij leeg. De provincie is eigenaar, maar die is nog niet begonnen met de sloop of het herinrichten van de boerderij. “Dat is zo zonde”, zegt Nancy Heijink van Corle’s Belang. “Je hebt hier zoveel ruimte en de gebouwen die er staan zouden prima hergebruikt kunnen worden.”

De belangengroep wacht al een tijd op meer informatie over de toekomstplannen. “Maar die krijgen we niet”, aldus Heijink. “We willen graag weten wat er hier gaat gebeuren en wat er hier straks mag.” De provincie geeft desgevraagd aan dat ze dit jaar nog wil starten met de herontwikkeling. “We gaan een deel van de stallen in ieder geval slopen”, zegt een woordvoerder. “Over de rest zijn we in overleg met de gemeente over de herbestemming.” Daarbij kan volgens de woordvoerder gedacht worden aan een invulling met een woonfunctie of een woon-werkfunctie: “Daarna starten we met een openbaar verkooptraject van de locatie waarbij iedereen zijn of haar belangstelling voor de locatie kenbaar kan maken.”

Negatieve bijeffecten
“Wij willen het nieuw gebruik van erven graag bevorderen”, zegt de Winterswijkse projectleider Korsten. “Boerderijen en hun bijgebouwen zijn meestal te groot en kunnen ruimte bieden aan meerdere bewoners. Ook kunnen boerderijen worden gesplitst, waardoor het relatief betaalbaar wordt en bereikbaar wordt voor meerdere inkomensgroepen." Het leegstaan van agrarische gebouwen kan namelijk grote gevolgen hebben.

Criminele organisaties
Erven verrommelen, de uitstraling van boerderijen staat onder druk en dit heeft direct invloed op de leefbaarheid. Leegstaande agrarische gebouwen blijken bijvoorbeeld ook gewild bij criminele organisaties die er een wietkwekerij of drugslaboratorium willen vestigen. Voor boeren, die in een financieel kwetsbare positie zitten, klinkt een ‘goed’ aanbod vaak aantrekkelijk.

'Het platteland leefbaar houden'
“Er zijn al veel grote agrarische bedrijven in Corle de afgelopen jaren gestopt”, zegt Heijink. Dit project past daarom goed bij het leefbaar houden van het platteland, vindt zij: "Onze jongeren trekken nu naar de kern van Winterswijk, terwijl ze graag hier in de buurtschap willen blijven wonen. Maar een grote boerderij is vaak veel te kostbaar om te financieren. Als er andere mogelijkheden komen, dan zou dat fantastisch zijn.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Woningbouw op plek school in Gaanderen

Het college van Doetinchem stemt in met een plan voor woningbouw op de locatie van de leegstaande Au...

Renovatie manage in Winterswijk gaat door

Sharon en Olaf Lobato kunnen verder met hun renovatieplannen voor Stal Jachthuis in Winterswijk. De ...

Politie treft geweer aan bij woningbrand

In een flatgebouw in Winterswijk is zondagmiddag brand uitgebroken. Niemand raakte gewond, wel vond ...

Bengevoord naar Den Haag om spoedeisende hulppost te redden

De spoedeisende hulpposten van kleinere regionale ziekenhuizen moeten behouden blijven. Met die bood...

Buurt betwist omvang bouwplan Bumerhof in Winterswijk

Dat er woningen mogen komen op de hoek van de Horstweg en de Bumerweg in Winterswijk is niet de vraa...

Nieuwe fractievoorzitter voor grootste partij in Bronckhorst

Marcel Westerink is de nieuwe fractievoorzitter van Gemeentebelangen Bronckhorst. Westerink neemt de...