De chef-kokkin die op het erf van het landgoed haar keuken runt, maakte van de erfgoeddag ‘Appeltje voor de Dorst’ een ode aan die gevallen eik. Meel van hout ging in appeltaart en brood, zwammen die op de stam groeien verwerkte in een stoofpot met hertenvlees en paddenstoelen, en uit houtstompjes draaien ambachtslieden kleine beeldjes, borden, schalen en bestek. In de gerechten zit ook eikenblad. “De boom leeft verder in alles wat we maken en eten: de eik komt op en in het erf terug”, zo vertelt een blije Schellekens. Op de erfgoeddag was haar nieuwe receptuur te proeven. De bezoekers dienden als fijnproevers.
De monumentale eik van zes meter omtrek die tijdens de storm dwars door het dak van de ‘schoppe’ viel, ligt inmiddels in stukken gezaagd op het erf. Buren en deelnemers die met een kraampje op de erfgoeddag stonden, hebben geholpen bij het opruimen en het langzame herstel van het erf rondom het huis. “Het dak van de schoppe is nog niet helemaal goed gerepareerd, maar het dak zit dicht.”
Met elkaar hadden ze gezellige kramen met deze nieuwe producten uitgestald op het terrein rond het Keunenhuis. Buurman Freek Deunk, ook D66 raadslid in Winterswijk, helpt bij het vertellen van Nels verhaal op de erfgoedmarkt. “Ik houd een kleine stormproeverij voor de bezoekers vandaag.” Een eindje verderop zaagt een kunstenares dieren uit kolossale takken van de eik, er is keukengerei te zien van het hout en daarachter staat een ambachtsman appels, peren en kleine dennen uit stompjes hout te draaien. Weer bij een andere kraam laten voedselmakers zien dat de stammen met schors ook te gebruiken zijn voor de teelt van oesterzwammen.
“Vanaf vandaag weer een lachende Nel, zegt Schellekens op de dag zelf. “Kijk eens wat een boel leuke mensen er op het erf zijn. Zonder hen hadden we deze erfgoeddag en het vervolg met de hout-cuisine -geen haute cuisine maar ik noem het hout-cuisine- niet kunnen houden. De zon schijnt vandaag niet, maar die zit hier wel in de mensen. Dat zit in het hart van Achterhoekers. Opruimen, koken, doen en samen plezier maken.”