“In de containers zit alles om straks met waterstof te gaan tanken”, zegt directeur Paul Kuster van Kuster Olie over de installatie. De afgelopen maand zijn er al grondwerkzaamheden uitgevoerd bij het tankstation aan de Wijnbergseweg. “De containers kunnen de waterstof die wordt aangevoerd comprimeren in hogedrukcilinders tot ongeveer 500 en 1000 bar”, zo legt Kuster uit. In deze cilinders ligt de waterstof in gasvorm te wachten op een klant. Zodra deze zich meldt bij de dispenser, vloeit de waterstof vanuit de hogedrukcilinders in het voertuig.” Doetinchem krijgt daarmee het tiende openbare waterstoftankstation van Nederland. “Het wordt het grootste openbare waterstoftankstation van Europa”, vertelt Kuster. “In Groningen ligt een grotere, maar die staat achter een hekwerk. Ons station staat aan de openbare weg en iedereen kan komen tanken.”
Het blijft wel onduidelijk hoeveel mensen gebruik gaan maken van het waterstoftankstation, omdat het rijden op waterstof
nog vrij onbekend is. Volgens het bedrijf rijden er maar 25 waterstofauto's in de Achterhoek rond. “Het is een beetje het ‘kip en het ei’ verhaal”, zegt Kuster. “Zolang er geen stations zijn, zijn er ook geen auto’s. De auto’s die er nu rijden zijn niet voldoende om het waterstofstation rendabel te krijgen." Het dichtstbijzijnde waterstoftankstation ligt op dit moment in Arnhem. Kuster: “We hebben de hoop dat mensen die straks op dat traject reizen, een waterstofauto gaan aanschaffen."
Voorlopig geen waterstofbussenOok tien waterstofbussen van Arriva zouden er vanaf december gaan tanken, maar
door de brand van eind oktober in een werkplaats van in Doetinchem is dat uitgesteld. De vervoersmaatschappij zegt eerst het onderzoek naar de brand af te willen wachten. Tot die tijd blijven de bestelde waterstofbussen in Polen en is het onduidelijk wanneer de waterstofbussen in de Achterhoek de weg op gaan. “Laten we hopen dat het allemaal meevalt en dat de bussen begin volgend jaar alsnog de weg op kunnen”, aldus Kuster.
Waterstof uit de AchterhoekNu wordt waterstof nog aangeleverd vanuit Antwerpen, waar het vrijkomt bij het productieproces van een chemische fabriek. Kuster streeft er naar zo snel mogelijk waterstof te leveren uit de regio. “In het gebied Azewijn/Netterden, in de Liemers en in Zutphen zijn initiatieven gaande om grootschalig groene waterstof op te wekken”, weet Kuster. “We zijn een Achterhoeks bedrijf, dus het zou mooi zijn ook qua transportkosten, dat we waterstof gewoon uit de Achterhoek kunnen halen.”
Foto: REGIO8