Ulft, Netherlands

Vrouw haalt gelijk bij Raad van State, maar 5G-mast komt er wel

In Haarlo mag een veertig meter hoge 5G-antennemast worden geplaatst. Dat heeft de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter van het land, woensdag bepaald. Slecht nieuws voor een omwonende die hierover in de clinch lag met de gemeente.
Redactie REGIO8 | 28 december 2022 15:43 | Aangepast op 28 december 2022 15:43
Toch wordt de omwonende deels wél in het gelijk gesteld door de RvS, schrijft Omroep Gelderland. De gemeente Berkelland had naar haar bezwaren moeten luisteren, maar deed dat niet. In 2018 verleende de gemeente een vergunning om de mast te plaatsen. Dit om het mobiele netwerk te verbeteren. Dat zou gebeuren op een locatie aan de Dennenweg, ongeveer vijfhonderd meter van de bebouwde kom. Een omwonende was niet zo blij met de komst van de mast en stapte naar de rechter. Die oordeelde in december 2020 dat de gemeente inderdaad de impact van de mast op het landschap niet goed genoeg had onderzocht.

Daarnaast zei de rechter dat er een recent onderzoek nodig is om te bepalen of de 5G-masten schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Volgens de rechtbank had de gemeente de vergunning verleend op basis van een oud onderzoek. De gemeente ging tegen die uitspraken in hoger beroep bij de Raad van State. Die oordeelt woensdag dat de gemeente wel fouten heeft gemaakt, maar dat de mast er wel mag komen.

'Wel belanghebbende'
De bewoonster die naar de rechter is gestapt maakt zich zorgen over de gevolgen van de antennemast voor haar gezondheid. De Raad van State heeft begrip voor de zorgen van de vrouw. Maar op basis van de wetenschappelijke artikelen en rapporten die ze naar voren heeft gebracht zegt de RvS dat het niet aannemelijk is dat, gelet op de afstand van de mast tot haar woning, de gezondheidsrisico's zo groot zijn dat de gemeente geen vergunning had mogen verlenen. De mast mag er dus komen.

Proceskosten vergoeden
Wel had de gemeente naar haar moeten luisteren, zegt de RvS. De vrouw kan volgens de uitspraak enige gevolgen ondervinden van de antennemast en had daarom als belanghebbende moeten worden aangemerkt. De gemeente heeft onterecht het bezwaar van de vrouw afgewezen. De gemeente moet daarom de proceskosten vergoeden voor de vrouw.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Haarlo|Raad van State|

Lees ook

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo

Op de plek van café Prinsen in het dorp Haarlo, tussen Borculo en Eibergen in, is ruimte voor woning...

Pandeigenaar moet giftige stoffen van drugslab in Didam opruimen

De giftige stoffen die zijn achtergebleven in een loods in Didam waar een drugslab zat moeten door d...

Nieuwbouwplannen in Hengelo zorgen voor onvrede bij omwonenden

De plannen van Bronckhorst om maximaal 170 woningen te bouwen aan de Hiddinkdijk in Hengelo zorgen v...

Ontwikkelaar gevonden voor bekritiseerde woningbouw in Zeddam

Montferland heeft een ontwikkelaar gevonden voor bekritiseerde woningbouwplannen op een stuk grond i...

Bouw van zonnepark bij Etten kan volgens Raad van State doorgaan

De bouw van een zonnepark van zes hectare op een voormalige vuilstort bij Etten kan doorgaan. De Sti...