“Het liefst blijf ik in de buurt van Didam wonen, maar het is lastig een huis te vinden”, aldus Jansen. “Mijn vrienden, familie en de rest van mijn sociale kringen wonen in en rondom Didam. Ik wil daarom niet ergens anders gaan wonen, omdat daar toevallig wél een betaalbaar huis vrij staat.” Jansen is één van de vele starters in Montferland die moeilijkheden ervaart op de woningmarkt. Door de extreem gestegen huizenprijzen
vallen starters tussen wal en schip. Voor Jansen komt de verhoging van de starterslening dan ook als geroepen: “Mijn vriendin studeert nog, waardoor we alleen mijn vaste inkomen hebben. In de huidige tijd is het gewoon onmogelijk om zonder deze extra gemeentesteun een koophuis te bemachtigen.”
Momenteel wonen Jansen en zijn vriendin in een door zijn familie verhuurde woning. Hoewel Jansen beaamt dat hij niet huurt tegen de hoofdprijs, heeft hij wel zijn bedenkingen bij de situatie in Nederland: “Starters mogen wel wonen in huurhuizen, tegen hoge prijzen. Maar een hypotheek met veelal lagere maandlasten krijgen, is haast onmogelijk. Zeker op basis van één inkomen.” Jansen hoopt kans te maken op de verhoogde starterslening, waardoor hij een eigen huis kan kopen. Al wordt zijn zoektocht niet eenvoudig, omdat het aanbod in zijn prijzencategorie minimaal is. “Daarnaast zijn er veel meer gegadigden. De meeste woningen zijn al verkocht voor je er erg in hebt.”
Te lage verhoging Roel Visser, financieel adviseur en partner bij S-Fin & Myburgh RegioBank, ziet dat Montferlandse starters veel problemen kennen: “Zoek op Funda eens naar een huis in Didam in de prijscategorie tot 225.000 euro. Dan zie je schrikbarend weinig opties”, aldus de financieel adviseur. Visser denkt dan ook dat deze verhoging van de starterslening weinig zoden aan de dijk zet: “Het feit dat de gemeente dit besluit is mooi, maar door de enorme krapte op de woningmarkt krijgen Montferlandse starters met deze lening nog geen eerlijke kans. Het aanbod is gewoon ontoereikend.”
Zevenaar als oplossingVoor een oplossing kijkt Visser naar Zevenaar, waar de opnieuw ingevoerde starterslening gelijk is getrokken met de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierdoor maken starters kans op de lening voor huizen met een maximale aankoopsom van 310.000 euro. “Dat is een mooie regeling, omdat de mogelijkheden voor starters zo vanzelfsprekend toenemen. Zij vissen namelijk in een grotere vijver”, aldus Visser.
Kerkwijk DidamOm het woningtekort te verminderen, moeten nieuwprojecten zoals de Kerkwijk in Didam uitkomst bieden. Ook Jansen heeft zich ingeschreven voor een woning in de nieuwe wijk, maar zonder succes. Logisch volgens Visser: “Voor de tweede fase waren, naar ik begreep, meer dan honderd aanmeldingen. Dan komen starters, die net aan de vraagprijs kunnen voldoen, momenteel niet in aanmerking.”
Foto: REGIO8