“Geen flauw idee waarom het daar gebeurt”, stelt teamchef van Politie Achterhoek-West, Viola Mistrate Haarhuis. “Op het moment dat we de daders hebben kunnen we aan geven waarom ze het doen en wie het zijn.” Volgens wijkagent Bart Ruesink komt het niet in andere Montferlandse kernen voor. “Als je kijkt naar de hoeveelheid zaken die we de afgelopen maanden hadden, dan is dit toch een ’s-Heerenbergs probleem.”
Afgelopen weekend was het raak op De Bongerd, waar de auto van Gerard van Scheindelen beschadigd werd door een steen. “Op dat moment ben je even boos”, aldus de gedupeerde. “Je vindt het niet leuk natuurlijk.” Volgens hem moet er dan ook een oplossing komen. “Je hoort het wel vaker. Het kan zijn dat de politie meer moet surveilleren. Veel meer, want het is wel een schrijnend geval.” Volgens Mistrate Haarhuis zet de politie nu extra in om de daders te kunnen pakken. “Uiteraard zetten wij van alles in om te voorkomen dat dit nog meer gaat gebeuren. Ik heb echt de hulp van het publiek nodig, maar er wordt ook extra ingezet door ons."
1000 ogen project
Wijkagent Ruesink heeft in ’s-Heerenberg het 1000 ogen project opgestart, waarbij aan inwoners wordt gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden. “Het houdt in dat een straat, buurt of wijk zich in een app-groep gaat verenigen. Zo kunnen verdachte situaties in de straat gesignaleerd worden, informatie kan gedeeld worden met elkaar en ze kunnen de info ook met ons delen.” Ondanks het feit dat er meerdere groepen zijn opgericht in het Achterhoekse stadje, levert het in de zaak van de vernielingen weinig resultaat op. “Tot nu toe niet, omdat het vaak in de nachtelijke uren gebeurd”, besluit Ruesink.
Foto: REGIO8