Ulft, Netherlands

Valpreventie voor senioren in Oude IJsselstreek: 'Ik deed het beter dan de wethouder'

Foto: REGIO8
Gemiddeld overlijden er in Nederland zo'n 19 mensen per dag door vallen of de gevolgen daarvan. Dit zijn vooral senioren. De gemeente Oude IJsselstreek zet daarom vol in op valpreventie en trainingen tijdens de themaweek 'Ik sta sterk'. Logisch dat deze gemeente hierop inzet, want ongeveer een kwart van de bevolking in Oude IJsselstreek is 65-plus.
Remco Geurts | Bart Sollman | 1 oktober 2024 09:40 | Aangepast op 1 oktober 2024 09:40
De gezamenlijke aftrap in het gemeentehuis in Gendringen is een bijzondere. Koffie, cakejes en ouderen. Een combinatie die je eerder verwacht in een koffiekamer dan op maandagochtend in het gemeentehuis. De woonzorgcentra zijn leeggelopen om bij dit moment aanwezig te zijn. Op de vloer in de grote ruimte liggen verschillende lichtgevende schijven. Dit is één van de trainingen. Verderop ligt een mat van enkele meters voor de looptest. Aan wethouder Janine Kock de eer om, inclusief enkelband die alles meet, de week te openen door de test op de mat te doen. Met succes, ze slaagt met een 9,5.

"De hele week geven we trainingen en doen we testen met senioren. Zo hopen we dat ze wat steviger in hun schoenen staan en minder snel vallen. Het begint namelijk bij een stukje bewustwording", zegt wethouder Marco Bennink. Zelf moest hij een tijdje geleden ook geloven aan de testjes. Vandaar dat hij tijdens de opening de eer liet aan zijn collega Kock. "Ik hoef me gelukkig nog geen zorgen te maken", concludeert Bennink, die net vijftig geworden is.

Angst
Veel ouderen die aanwezig zijn in Gendringen hebben wel een bepaalde angst om te vallen. "Ik ben er eigenlijk altijd wel bang voor. Elke mat of drempel kan gevaarlijk zijn", zegt de 71-jarige Ger ten Brink. "Ik heb ruim vijftig jaar in de bouw gewerkt, daardoor is mijn lichaam nu op. Ik moet echt goed oppassen met wat ik doe." Rieki Roderiguez herkent die angst: "Normaal heb ik er niet zoveel last van. Eigenlijk alleen als ik de hond ga uitlaten, dan heb je kans dat hij ineens aan de riem trekt."

Informatie is nodig
De informatie die op de ochtend verstrekt wordt, wordt door de ouderen als een spons opgezogen. "Die informatie is zo belangrijk, zeker op onze leeftijd. Zo weten we waar we op moeten letten. Ik probeer sowieso nog zoveel mogelijk zelf te doen, zonder hulp van mijn kinderen", zegt Ten Brink. Roderiguez: "Je weet nu precies wat je wel en niet moet doen om vallen te voorkomen. Ik ben echt blij dat ik gegaan ben."

Testen populair
De uitgestalde testjes zijn erg populair bij de bezoekers op leeftijd. Op het moment dat de begeleider zegt dat het mag, sprinten de senioren, al dan niet in eigen tempo, naar de verschillende proefjes. Roderiguez is toevallig de eerste die de loopmat uitprobeert voor een analyse van het lopen: "En wat denk je? Ik heb een 10! Helemaal fantastisch en nog beter dan de wethouder ook. Die had maar een 9,5, haha."

Lees ook

Kerk in Megchelen omgetoverd tot ‘geheime wintertuin’

Tweeduizend rozen, honderd dennen en vele rododendrons sierden afgelopen weekend de kerk van Megchel...

Geliefde brug in Breedenbroek na weerstand weer terug op zijn plek

Het was een geliefde en veelgebruikte oversteek, de Tulenbrug in het buitengebied van Breedenbroek, ...

Van balkenbrij tot bloedworst, slachtvisite eert het oude ambacht

De maand november is traditioneel gezien de slachtmaand. Bij het Hofshuus in Varsseveld werd zaterda...

Dit gaat de DRU voorlopig doen om open te blijven

Het nieuws dat de stichting DRU Industriepark er financieel niet goed voorstaat, sloeg in Ulft en om...

Finaleplaats voor Oude IJsselstreek bij verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Gemeente Oude IJsselstreek heeft de finale bereikt van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente va...

Hoeveelheid schade op tribune van SC Varsseveld door brandje nog onduidelijk

Afgelopen zaterdagochtend werd het bestuur van SC Varsseveld wakker met het alarmerende bericht dat ...