Ulft, Netherlands

Oproep voor snelle aanpak Doetinchemse rotondes na dodelijk ongeval

Het dodelijke ongeval dat donderdagochtend plaatsvond op een Doetinchemse rotonde zorgt voor discussie in de gemeente. Verschillende groepen roepen de gemeente op om snel met aanpassingen te komen om de volgens hen gevaarlijke rotondes veiliger te maken. Een veertigjarige vrouw overleed donderdag na een aanrijding met een vrachtwagen op de rotonde van de Havenstraat en de Bedrijvenweg.
Tim Rondeel | 27 juli 2023 16:43 | Aangepast op 27 juli 2023 16:43
"De gemeente Doetinchem en de IG&D als beheerder van industrieparken moeten volgens ons zeer binnenkort spreken over de rotondes", aldus voorzitter Pieter Koning namens de Fietsersbond afdeling Doetinchem. "Veiligheid moet daarbij voorop staan. Wij willen graag meespreken." Volgens voorzitter van IG&D Bedrijvig Doetinchem, de belangenbehartiger van het Doetinchemse bedrijfsleven, Jan Garretsen staan de gesprekken op de planning maar is er haast geboden: "Er wat moet gebeuren, want dit mag nooit meer gebeuren. We kunnen niet langer wachten, er moet nu een goede integrale oplossing komen."

IG&D hamert al meerdere jaren op aanpak van de situaties. "Wij zijn al twee of drie jaar bezig om aandacht te vragen voor deze zorgelijke en gevaarlijke situaties in de gemeente Doetinchem", aldus Garretsen. "Dat heeft vooral te maken met de huidige ontsluiting van de bedrijventerreinen." Ook de huidige voorrangsituaties op de rotondes moeten volgens hem anders: "We horen via de ondernemers dat chauffeurs zich daarover zorgen maken." Volgens de Fietsersbond maken ook andere weggebruikers zich al lange tijd zorgen over de verkeersveiligheid van de rotondes.

'Gevoel van onveiligheid'
"Als je kijkt naar de hoe rotondes zijn aangelegd en kijkt naar de borden die er staan, lijkt het erop dat aan alle voorschriften is voldaan door de wegbeheerder", schets Koning. "En toch blijft het gevoel van onveiligheid bestaan en gebeuren er ongelukken en bijna- ongelukken." De bond voerde eerder al actie voor een veilige rotonde bij de Energieweg en Mercuriusstraat. Een rotonde verder, ter hoogte van het Zaagmolenpad, baart de fietsersbond zorgen. De rotonde waar het donderdag misging staat ook hoog op de lijst van gevaarlijke rotondes in Doetinchem.

Doetinchem wacht onderzoek af
De gemeente laat weten structureel in overleg te zijn met IG&D onder andere over de verkeersveiligheid op de rotondes en mee te leven met de nabestaanden van het slachtoffer. Op de oorzaak van het ongeval of eventuele aanpassingen aan de rotonde gaat Doetinchem nog niet in. "Wij wachten het verkeersonderzoek van de politie af om te beoordelen hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren", aldus de gemeente.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Jongen met groot mes aangehouden in Winterswijk

Een vijftienjarige inwoner van Winterswijk is zaterdagavond aangehouden voor het overtreden van de W...

Auto vliegt in brand na aanrijding met ree.

Een opmerkelijk ongeval op de Groenloseweg tussen Meddo en Winterswijk. Een bestuurder botste zaterd...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...