Ulft, Netherlands

Topdrukte bij rattenbestrijder in Oude IJsselstreek, gemeente merkt het niet

Volgens ongediertebestrijder Martijn Hengeveld is er een rattenprobleem in de gemeente Oude IJsselstreek en wordt hij steeds vaker ingezet om de plaagdieren in tuinen en woonwijken te bestrijden. Toch ziet de gemeente geen stijging in het aantal meldingen die binnenkomen.
Bart Sollman | Viggo Zweverink | 21 december 2023 16:33 | Aangepast op 21 december 2023 16:33
“Er zijn steeds meer meldingen vanuit de burgers, maar ook vanuit de woningbouwverenigingen”, legt ongediertebestrijder Martijn Hengeveld uit. “We hebben zo’n tien tot vijftien melding extra in de week.” Het ongedierte wordt aangetrokken door meerdere factoren. “De grootste bronnen zijn toch wel de vuilnisbakken, het rondslingerende afval en tuinen die niet netjes zijn”, beschrijft Hengeveld. De overlastmeldingen gaan buiten de gemeente om, Wethouder Janine Kock herkent deze cijfers niet. “Nee, wij zien geen toename van het aantal ratten in onze gemeente”, aldus Kock.

In Oude IJsselstreek moeten inwoners vanaf 1 januari gaan betalen voor het aanbieden van restafval. Hengeveld heeft hier zo zijn bedenkingen bij. “Ik hoop dat het goed gaat en dat de burgers het op een goede manier opvangen”, aldus Hengeveld. “Niet dat ze dadelijk weer gewoon rond gaan slingeren met afval, dat hopen wij niet.” Volgens de ongediertebestrijder kan het beleid wel werken maar dan moet het gedrag bij de burgers veranderen: “Zorg dat alles is opgeruimd, hou het netjes en voer de vogels niet te veel anders hebben we echt een probleem.”

Geen groot verschil
Gemeente Oude IJsselstreek is niet bang om door het nieuwe beleid voor meer zwerfafval. “Bijna alle gemeentes in de Achterhoek hebben dit beleid van afval ophalen al dus het is niet alsof wij het hebben uitgevonden”, legt Kock uit. “Als je kijkt naar het onderzoek wat ernaar gedaan wordt zie je misschien een opleving na het invoeren, maar meestal blijft dat gewoon gelijk.”

Beleid gebaat voor burgers
De burger is volgens de gemeente uiteindelijk ook financieel gebaat bij het nieuwe beleid, wat ervoor moet zorgen dat de burger beter gaat scheiden. Dit gaat volgens Kock in de Oude IJsselstreek al best goed maar kan nog beter. “Toch belanden goede grondstoffen bij het restafval en dat is hartstikke jammer”, legt Kock uit. “Vooral voor de portemonnee want dat is het duurste afvalsoort, omdat we die verbranden.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Wethouder Janine Kock is dé Maestro van de grensstreek

Zeven bekende inwoners uit de gemeentes Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik mengden zich om de...

Nieuw minimabeleid Oude IJsselstreek aangenomen, wethouder complimenteert raad

Eind 2023 werd het plan door het college al gepresenteerd, nu gaat het er ook definitief komen: een ...

Mirjam Maasdam-Hoevers waarnemend burgemeester Oude IJsselstreek

CDA'er Mirjam Maasdam-Hoevers (56) is sinds woensdagavond de nieuwe waarnemend burgemeester van de g...

Oude IJsselstreek ontmoet waarnemend burgemeester: 'Een soort Married at First Sight’

Een week na de afscheidsreceptie van voormalig burgemeester Otwin van Dijk, wordt woensdag zijn tijd...

Twintig bekeuringen bij politiecontrole Oude IJsselstreek

De politie heeft woensdagmiddag twintig bekeuringen uitgedeeld, bij een brommer- en scootercontrole ...