Ongeveer driehonderd inwoners liepen mee in de tocht. Tientallen spandoeken sierden het straatbeeld tijdens de optocht door het dorp. 'Windmolens nee! Duurzaam: ja', was volgens
Omroep Gelderland op een van de spandoeken te lezen. Een ander had een afbeelding van een windmolen op een bordje geplakt en hield dat aan een metershoge stok vast. Ze wilden aan de gemeenteraad van Bronckhorst laten zien dat er geen ruimte is voor windmolens in de gemeente. Vorige week besloot het college op slechts één plek in de gemeente windenergie mag worden opgewekt, rond buurtschap Eldrik bij Laag-Keppel.
Na aankomst van de stoet bij het huidige gemeentehuis werden de paarden weggeleid en kregen de spandoeken een mooi plekje. Ter plekke verrees een metershoge, van olievaten gemaakte, windmolen. Een aantal toespraken volgde. "We hopen dat de gemeenteraad luistert naar wat wij inwoners willen", zei Henk Mentink van een van de organiserende partijen. "Wij willen dit niet en dat laten we vanavond zien."
Niet voor 2022Het is niet de eerste keer dat inwoners uit Bronckhorst tegen de windmolens strijden. De afgelopen twee jaar werden diverse acties georganiseerd. Daarop besloot het college om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 geen windmolens toe te staan. Wel is er inmiddels door het college
een kader vastgesteld waar de raad zich over moet buigen. Daarnaast hebben inwoners middels een enquête hun mening kunnen geven en hebben diverse experts verteld over de effecten op omgeving en gezondheid.
Onderzoek effecten volksgezondheidSteeds meer inwoners maken zich zorgen over de mogelijke nadelige gevolgen van windmolens op de volksgezondheid. Arts Erich Taubert, verbonden aan het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, is samen met tal van andere Nederlandse artsen
bezig om feiten op een rij te zetten. Nieuw is dat hij nu een rapport van het RIVM uit 2019 en 2020 opnieuw wil laten beoordelen door een onafhankelijk epidemioloog. Wie dat is wil hij niet zeggen.
'Minimale afstand'"Wij trekken de conclusies van het rapport sterk in twijfel", zegt arts Taubert. In het rapport wordt onder meer geconcludeerd dat windmolens driehonderd meter van woningen af moeten staan. "Er zijn nu al experts die pleiten voor een minimale afstand van tien keer de masthoogte". "We denken dat het onderzoek zo'n tienduizend euro kost en daarom zijn we een crowdfunding gestart. De eerste tweeduizend euro is al binnen."
Windmolen omgetrokkenNa de toespraken op het plein voor het gemeentehuis was het de beurt aan de toekomst en dat is de jonge Kees Krabbe. Op een kleine trekker kreeg hij de eer om voor het spektakelstuk van de avond te zorgen: het omtrekken van de windmolen. Aan zijn minitrekker zit een touw dat, als hij wegrijdt, de windmolen naar beneden trekt: een doffe klap volgt. De molen ligt op de grond.
De aanwezige inwoners hopen dat de raadsleden begin juli de tegenstand meenemen in besluitvorming. "Het is beter dat er één wethouder ongelukkig is, dan alle inwoners", besluit Henk Mentink de bijeenkomst.
Foto: Rutger van Lier