Ulft, Netherlands

Succesvolle editie Achterhoeks Lentediner

Regio8 | 19 mei 2016 12:41 | Aangepast op 19 mei 2016 12:41
"We kunnen ons hier positioneren en profileren", aldus waarnemend voorzitter van Regio Achterhoek Annemieke Traag. "We zijn met een groot gezelschap hier en het is leuk om te zien dat er ongeveer 20 Kamerleden hier zijn die met ons in gesprek gaan over onderwerpen die echt van belang zijn voor de Achterhoek." Het praten met Tweede Kamerleden boekt niet direct concreet resultaat. "Hoewel we vanavond wel gescoord hebben", aldus voorzitter van Achterhoek2020 Foppe Atema. "Ze gaan dinsdag de associate degree-opleiding bespreken. Dat hebben we dus in de pocket."

Atema kijkt vooral naar de toekomst. "Het zijn toch wat langere termijn zaken omdat je het over wet- en regelgeving hebt. Dat verander je niet zomaar, maar je moet er ooit aan beginnen. We hopen vanavond die start te hebben gemaakt. Je moet je focussen. Dat doen we met Smart Hub, maar de focus zit natuurlijk wel op de drie hoofdopgaven werken, wonen en bereikbaarheid. Dat wordt vanavond verder uitgewerkt."

Smart industry
Tijdens het plenaire gedeelte ontstond de roep om de Achterhoek meer als 'smartregio' te presenteren en het stigma 'krimpregio' te laten varen. "Om het maar eens op z'n Achterhoeks te zeggen: we hebben een hele goede, slimme maakindustrie", aldus Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. "Die is er verhoudingsgewijs meer dan in andere regio's in Nederland en daar moeten we trots op zijn. Dat moeten we ook uitleggen en uitstralen in politiek Den Haag. Dat ze ons ook de ruimte geven om dat verder te ontwikkelen."

Achterhoekse gemeenten
Opvallende afwezige tijdens het Achterhoeks Lentediner, was de gemeente Montferland. Cornielje verbaasde zich daarover: "Ik wist niet dat ze niet aanwezig waren, dat verbaast me. Montferland is natuurlijk ook een echte Achterhoekse gemeente. Ze vormen de brug tussen de Achterhoek en de regio Arnhem-Nijmegen. Ik zal ze aanspreken zodat ze volgend jaar weer van de partij zijn, want ze horen er echt bij."

Succesvol
"Dit zesde Lentediner is eigenlijk het beste Lentediner wat ik tot nu toe heb meegemaakt", vindt initiatiefneemster Wouke van Scherrenburg. "Omdat het gezelschap uit de Achterhoek wat selecter was, de onderwerpen beter gefocust waren en dat we nu eens geen minister aan tafel hadden, maar hele pragmatische Tweede Kamerleden." Om 21.30 uur trok de delegatie met hun buik vol weer de bus in richting het Oosten van het land.

Meest gelezen

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Opluchting bij pomphouder in Gendringen door eerlijke kansen in grensgebied

Rens van Schip | Lotte Groot Wassink | 29 sep 2022 16:57

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...