Ulft, Netherlands

Succesvolle editie Achterhoeks Lentediner

Regio8 | 19 mei 2016 12:41 | Aangepast op 19 mei 2016 12:41
"We kunnen ons hier positioneren en profileren", aldus waarnemend voorzitter van Regio Achterhoek Annemieke Traag. "We zijn met een groot gezelschap hier en het is leuk om te zien dat er ongeveer 20 Kamerleden hier zijn die met ons in gesprek gaan over onderwerpen die echt van belang zijn voor de Achterhoek." Het praten met Tweede Kamerleden boekt niet direct concreet resultaat. "Hoewel we vanavond wel gescoord hebben", aldus voorzitter van Achterhoek2020 Foppe Atema. "Ze gaan dinsdag de associate degree-opleiding bespreken. Dat hebben we dus in de pocket."

Atema kijkt vooral naar de toekomst. "Het zijn toch wat langere termijn zaken omdat je het over wet- en regelgeving hebt. Dat verander je niet zomaar, maar je moet er ooit aan beginnen. We hopen vanavond die start te hebben gemaakt. Je moet je focussen. Dat doen we met Smart Hub, maar de focus zit natuurlijk wel op de drie hoofdopgaven werken, wonen en bereikbaarheid. Dat wordt vanavond verder uitgewerkt."

Smart industry
Tijdens het plenaire gedeelte ontstond de roep om de Achterhoek meer als 'smartregio' te presenteren en het stigma 'krimpregio' te laten varen. "Om het maar eens op z'n Achterhoeks te zeggen: we hebben een hele goede, slimme maakindustrie", aldus Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. "Die is er verhoudingsgewijs meer dan in andere regio's in Nederland en daar moeten we trots op zijn. Dat moeten we ook uitleggen en uitstralen in politiek Den Haag. Dat ze ons ook de ruimte geven om dat verder te ontwikkelen."

Achterhoekse gemeenten
Opvallende afwezige tijdens het Achterhoeks Lentediner, was de gemeente Montferland. Cornielje verbaasde zich daarover: "Ik wist niet dat ze niet aanwezig waren, dat verbaast me. Montferland is natuurlijk ook een echte Achterhoekse gemeente. Ze vormen de brug tussen de Achterhoek en de regio Arnhem-Nijmegen. Ik zal ze aanspreken zodat ze volgend jaar weer van de partij zijn, want ze horen er echt bij."

Succesvol
"Dit zesde Lentediner is eigenlijk het beste Lentediner wat ik tot nu toe heb meegemaakt", vindt initiatiefneemster Wouke van Scherrenburg. "Omdat het gezelschap uit de Achterhoek wat selecter was, de onderwerpen beter gefocust waren en dat we nu eens geen minister aan tafel hadden, maar hele pragmatische Tweede Kamerleden." Om 21.30 uur trok de delegatie met hun buik vol weer de bus in richting het Oosten van het land.

Lees ook

Raadsvergadering Montferland geannuleerd om rust terug te krijgen

De gemeenteraadsvergadering van de gemeente Montferland die komende donderdag 14 december op de agen...

Brand bij carport in Aalten

Onder een carport van een schuur in het buitengebied van Aalten is zondagmiddag een brand ontstaan. ...

Nieuwenhuis wint voor het eerst wedstrijd in Wereldbeker

In de sneeuw van het Italiaanse skigebied Val di Sole heeft veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem ...

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...