Ulft, Netherlands

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

Foto: REGIO8, station Winterswijk
De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse stationsbelevingsmonitor die in opdracht van ProRail en de NS is uitgevoerd. Van alle stations in de regio kwam Lochem het slechtst uit de bus.
Jasper Hazelaar | 13 februari 2024 12:51 | Aangepast op 13 februari 2024 12:51
In totaal werden er 83.162 reizigers bevraagd in het onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd in opdracht van NS en ProRail. Het best geklasseerde station in de Achterhoek is Winterswijk-West, dat gemiddeld een 7,6 kreeg en op de 48e plek staat van alle 393 stations. Het slechtste rapportcijfer was voor het station in Lochem. Dit wordt beoordeeld met een 6,5 en staat daarmee op plek 383. Het cijfer is wel een stuk hoger dan de 6,1 die het station in 2022 nog kreeg. In de hele Achterhoek scoorden drie stations lager dan een 7. Naast Lochem waren dat Terborg (6,9) en Vorden (6,9).

Gemene deler tussen de drie, Vorden, Lochem en Terborg, is dat de stationsgebouwen op de locaties leegstaan. In Vorden waren er lang plannen om een chocolaterie te vestigen, maar uiteindelijk bleken de financiële risico’s door prijsstijgingen te groot voor de ondernemers. In Lochem is de gemeente in samenwerking met de provincie en ProRail op dit moment bezig met het aanpakken van het stationsgebied. Dat moet in 2025 zijn afgerond.

Wehl, Didam en Gaanderen
Naast Winterswijk-West, krijgen ook een aantal andere stations een ruime 7 van de deelnemers aan het onderzoek. Het station in Varsseveld scoort een 7,5 als rapportcijfer, fors hoger dan de 7 die het in 2022 nog haalde. Ook de treinstations in Wehl (7,5), Didam (7,4), Gaanderen (7,4), Ruurlo (7,3), Doetinchem Centraal (7,3) en Lichtenvoorde-Groenlo (7,3) krijgen relatief hoge beoordelingen.

‘Werk aan de winkel’
ProRail vindt zelf dat er op basis van de uitgedeelde rapportcijfers op veel stations nog ‘werk aan de winkel is’. “Wij willen dat reizigers zich op die stations prettiger voelen”, meldt directeur Karen te Boome van de organisatie. “Denk aan een fijne beschutting, comfortabele wachtruimte en voldoende winkelaanbod.”

Lees ook

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemel...

Klassieke auto vliegt in brand nabij Vorden

Een klassieke auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in het buitengebied van Vorden. Het echtpaar ...

Fietser gewond na aanrijding met scooter in Vorden

Een fietser is woensdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een scooterrijder in Vorden. De m...

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieer...