Ulft, Netherlands

Büttners in basis De Graafschap, nieuwkomer Kanga wil vlammen

Linksback Alexander én vleugelaanvaller Giovanni Büttner krijgen een basisplek bij De Graafschap in het uitduel met Helmond Sport. Na het kansloze thuisverlies tegen Willem II kunnen de kampioensaspiraties voorlopig in de ijskast, maar promotie blijft het gedroomde doel.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 15 februari 2024 14:54 | Aangepast op 15 februari 2024 14:54
“We staan op plek vier, dat is een goede positie voor de play-offs, en met play-offs kun je voor promotie spelen”, constateert trainer Jan Vreman op zijn eigen nuchtere manier. “Dus ja, valt het wel, valt het niet… Zolang we in deze positie zitten kan het, maar wordt het makkelijk: nee, dat niet.” De Doetinchemmers zijn na het 0-2 verlies tegen Willem II zes punten verwijderd van de directe promotieplek die het ADO Den Haag van trainer Darije Kalezic nu in handen heeft. Het gat naar de koploper uit Tilburg is opgelopen tot een bijna onoverbrugbare elf punten.

De Zweed Jardell Kanga maakte zijn debuut tegen Willem II. Op de laatste dag van de transfermarkt kwam hij op huurbasis binnen van Bayer Leverkusen. Hij begint zich thuis te voelen in de Achterhoek. “Het was een snelle beslissing om te nemen, maar ik ben er tot nu toe blij mee”, zegt de achttienjarige nieuwkomer, die precies op tijd was om met de rest van de selectie carnaval in Leutekum, zoals Doetinchem dan heet, mee te pikken. “Het was niet mijn eerste keer, ik ben ook weleens in Keulen geweest. Maar het was leuk. Goed om de supporters te ontmoeten en de stad te zien. Er zijn hier aardige mensen.”

‘Voel me het best op de 10’
Zelf rekent Kanga de komende maanden op de nodige minuten. Wat voor een type voetballer hij is? “Ik ben een creatieve speler”, zegt de Zweed, die voor Leverkusen nog geen officiele minuten maakte, maar wel voor Brommapojkarna in zijn thuisland. “Ik voel me het best op de 10-positie en kan ook op de vleugels uit de voeten, maar ik speel overal om het team te helpen. Het zijn goede spelers, maar ik geloof in wat ik zelf kan, in mezelf. Met alle respect voor mijn ploeggenoten, maar ik denk dat ik een goede kans heb om tot minuten te komen.”

Directe promotiedroom
De directe promotiedroom van De Graafschap kreeg tegen Willem II een flinke knauw. Toch overheerst optimisme. “Mijn motivatie om hier te komen was ook omdat de club wil promoveren”, aldus Kanga. “Ik wil onderdeel zijn van die reis naar de Eredivisie. Dat is wat we in ons hoofd hebben, promoveren.” Vreman weet wat er dan in Helmond moet gebeuren: “We moeten deze wedstrijd gewoon zien te winnen om de positie waar we staan vaster te krijgen.”

'Stappen maken in het fysieke'
Alexander Büttner keert na een schorsing terug in de basis, dat gaat ten koste van Levi Schoppema. Vleugelaanvaller Giovanni Büttner neemt de plek in van David Flakus Bosilj op de rechterflank. Kanga moet het voorlopig doen met een plek op de bank, hoewel Vreman wel onder de indruk is van zijn kwaliteiten: “Aan de bal zie je dat het een hele vaardige jongen is. Op dit moment is hij nog niet helemaal een concurrent, want het gaat ook om het fysieke. Daarin moet hij nog wat stappen maken.”

Opstelling: Jansen; Fortes, Hardeman, Schenk, A. Büttner; Brittijn, Warmerdam, Colyn; G. Büttner, Seuntjens, Önal.

Lees meer over:

De Graafschap|Voetbal|Doetinchem|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

De Graafschap wil zich tegen MVV warmspelen voor nacompetitie

De Graafschap ontvangt vrijdagavond op een goed gevulde Vijverberg de nummer negen van de competitie...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...