Ulft, Netherlands

Bokser Lacruz met zware breuk in gips, maar wil handdoek nog niet werpen

De rentree van bokser Enrico Lacruz uit Didam liep eind april uit op een zeer pijnlijke deceptie. De tweevoudig Olympiër zit met een gecompliceerde breuk in zijn hand in het gips, maar wil zijn Olympische droom richting Parijs nog niet helemaal opgeven, hoewel de kans op een terugkeer klein lijkt.
Jasper Hazelaar | 13 juni 2023 11:45 | Aangepast op 13 juni 2023 11:45
Gymles geven in het speciaal onderwijs kan hij alweer, maar zijn boksdroom staat voorlopig in de ijskast. Na twee jaar niet op hoog niveau gebokst te hebben omdat hij zijn A-status verloor, maakte Lacruz eerder dit jaar zijn rentree. Het richten op zijn werk alleen bracht hem namelijk niet het geluk dat hij zocht in zijn leven. Op een toernooi in Finland had hij zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen in 2021, waar hij niet bij de laatste acht eindigde. Een week later, eind april, sloeg het noodlot toe tijdens een interland tegen Schotland, in Oostzaan. “Ik sloeg mijn hand in de eerste ronde compleet stuk op het hoofd van de tegenstander”, verzucht de 29-jarige Didammer. “Het bleek een hele gecompliceerde breuk te zijn.”

Ongeveer een maand geleden ging de bokser onder het mes. Schroeven en pinnen houden de hand van Lacruz nu bij elkaar. Een hand die sowieso al gehavend is. Zes keer blesseerde hij dezelfde rechterhand eerder, waarvan driemaal een breuk. “Als ik nog een keer mijn hand blesseer, kan ik hem er net zo goed afhalen”, zegt Lacruz grappend. “Maar het geeft wel de ernst aan, het is niet zomaar een breuk.” Het eerste Olympische kwalificatiemoment haalt Lacruz sowieso niet, de Europese Spelen in juni. Maart volgend jaar is de laatste kans tijdens de wereldkwalificatie.

'Heb mijn hand nog langer nodig'
Alle ellende ten spijt, wil de Didammer de hoop nog niet volledig opgeven. “Ik focus me nu op mijn herstel en dat is het”, aldus Lacruz. “Ik wil fit worden en nog niet teveel aan de toekomst denken.” Hoe verstandig het is om met zijn gehavende hand terug te keren? “Ik ben bijna dertig jaar oud, en ik heb mijn hand nog langer nodig”, weet de bokser. “Ik hoef niet uit te leggen hoe ingewikkeld het is, met al die spieren en pezen op een klein gebied. Het is gewoon kut.”

Palmares
Stoppen zou voor Lacruz een verlies zijn, want hij haalde na zijn tweejarige pauze juist weer veel kracht uit de sport: "Bij mijn terugkeer kwam ik er achter dat ik boksen nog altijd geweldig vindt." Zijn erelijst is zeker voor Achterhoekse begrippen groot. Hij haalde in 2016 de achtste finale bij de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Vijf jaar later, op de Spelen in het Japanse Tokyo, verloor hij in de eerste ronde van Keyshawn Davis, die later de zilveren medaille pakte. Ook won Lacruz een bronzen medaille op de EK’s in 2015 en 2019.

'Hij zorgde voor kentering'
Volgens de voorzitter van de Nederlandse Boksbond is Lacruz van niet te onderschatten belang geweest. “We zijn zo ontzettend blij dat hij samen met Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn na 24 jaar weer als Nederlandse bokser op de Olympische Spelen stond”, vertelt Boris van der Vorst. “Dat is een kentering geweest in de bokssport. Bovendien is hij een fantastische bokser om te zien, heel stilistisch. Ik hoop dan ook van ganze harte dat hij snel hersteld is. Ik gun het hem ook, het zou fantastisch zijn als hij voor de derde keer achter elkaar op de Spelen kan staan."

Foto: Enrico Lacruz

Lees meer over:

Boksen|Didam|

Lees ook

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Saharazand zorgt voor topdrukte bij Achterhoekse wasstraten

Na dagen van overwaaiend Saharazand is het nu spitsuur bij wasstraten in de Achterhoek. Want naast m...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Montferlandse raadsleden willen weer zwemmen in Nevelhorst bij Didam

Als het aan de partijen in de Montferlandse gemeenteraad ligt, wordt er binnenkort weer gezwommen i...

Ook drugsafval gevonden in Didam, tuin bij huis is vervuild geraakt

In een tuin in Didam is begin deze maand ook drugsafval gevonden. In de eerste dagen van het nieuwe ...