“Wij willen met deze actie Laborijn duidelijk maken hoe er met inwoners wordt omgegaan”, zegt Hans Boerwinkel van de SP Doetinchem. Op de onderbroeken staan teksten waarin het ongenoegen van cliënten wordt geuit over de werkwijze binnen Laborijn. “Er moet een goede reden zijn om huiszoeking te doen bij mensen”, zegt Boerwinkel over de misstanden binnen Laborijn. “Als je een gerichte aanwijzing hebt als sociale dienst dat cliënten zich niet aan de regels houden, dan kun je een huiszoeking doen. Het mag geen standaard werkwijze worden, vinden wij.” Laborijn zou cliënten wantrouwen en tot in detail controleren. Uit klachten van cliënten komt naar voren dat de sociale dienst onderbroeken en tandenborstels telt en mensen kort op de uitkering als er bij de buurvrouw wordt meegegeten.
Daarnaast roepen de SP-fracties nogmaals op tot een onafhankelijk onderzoek vanuit de gemeenteraden naar de werkwijze binnen de sociale dienst. Het dagelijks bestuur van Laborijn houdt zelf een onafhankelijk onderzoek, maar de SP is van mening dat het dan een slager is die zijn eigen vlees keurt. “Nu heeft alleen de gemeenteraad van Oude IJsselstreek ingestemd met een onderzoek vanuit de raad”, zegt Boerwinkel. “Wij hopen dat Doetinchem dit alsnog wil overwegen en dat Aalten zich ook gaat aansluiten.”
Dagelijks bestuur
Jorik Huizinga, de wethouder die namens Doetinchem voorzitter is van het dagelijks bestuur van Laborijn, herhaalt dinsdagochtend dat een onderzoek naar de werkwijze bij Laborijn in opdracht van diezelfde sociale dienst ‘voldoende beeld gaat geven van de werkelijke situatie bij Laborijn’. Hij benadrukt: "het onderzoek is in opdracht van de gemeente en daarmee deel ik niet helemaal wat de heer Boerwinkel van de SP zegt. Het is namelijk zo dat de wethouders in het dagelijks bestuur van Laborijn in dienst zijn van de gemeente en niet in dienst van Laborijn. Dus het is van belang dat een objectief en onafhankelijk onderzoek plaatsvindt, daar zijn we het volledig over eens, maar wel uitgevoerd door het dagelijks bestuur van Laborijn en ook in opdracht van dat bestuur."
Huizinga vindt dat 'de gemeente de verantwoordelijkheid heeft om de objectiviteit te waarborgen en dit goed te doen.' Hij geeft het onafhankelijke onderzoeksbureau daarom ook de opdracht om te zorgen dat mensen ook anoniem kunnen melden om het vertrouwen te krijgen. Huizinga: "Anoniem is zelfs wenselijk en van belang. In de rapportage zal niet bekend worden gemaakt wie precies welk verhaal heeft verteld. Ik vind het vooral van belang om hier van te leren." Huizinga verwacht nog voor de zomer, in week 23, de rapportage te kunnen afronden.
Foto: REGIO8