Ulft, Netherlands

Sluiter krijgt na 350 jaar een eigen beeld

De Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter uit Neede krijgt een eigen beeld in zijn geboorteplaats. Sluiter gaf in de 17e eeuw in een van zijn gedichten het oostelijke deel van onze provincie de naam 'Achterhoek'.
Tim Rondeel | 30 december 2021 15:59 | Aangepast op 30 december 2021 15:59
"Het is kijken, kijken. Alleen maar kijken", zegt Kunstenaar Anton ter Braak uit Neede die het bronzen borstbeeld van Sluiter heeft gemaakt tegen Omroep Gelderland. De beeldend kunstenaar heeft de opdracht gekregen om een bronzen beeld van de dichter des Achterhoeks te maken. Maar veel foto's heeft hij niet tot zijn beschikking: "Ik heb slechts één portret van hem. Dat is het portret dat we allemaal kennen. Dat maakt het voor mij lastig, maar aan de andere kant is het ook makkelijk, want ik kan me alleen maar beperken tot dit portret." Ter Braak moet van een portret op een plat vlak een driedimensionaal beeld maken wat volgens hem een uitdaging is: "Een scherpe neus, een pruimenmondje en natuurlijk die haren hè? Dat is zo opvallend. Daarom vind ik dit ook een geweldige opdracht."

Met een mesje en zijn vingers probeert hij de gelijkenis te krijgen: "De ogen, die zijn het moeilijkste. Die zijn de ziel van de persoon. Zo kijkt hij de wereld in, zo heeft hij ook de Achterhoek verkend", zegt Ter Braak. Op 22 maart wordt het beeld onthuld. Anton ter Braak heeft de tijd ook nog nodig om zijn beeld af te krijgen. "Ik ben nu bezig in klei en zit in de laatste fase. Dus dat betekent dat ik moet letten op de details: de ogen, de neusgaten, het snorretje. Daarna moet ik een mal maken en maak ik hem in was. En het eindresultaat wordt uiteindelijk in brons gegoten."

Beeld in geboorteplaats
Arend Heideman is één van de drijvende krachten achter de komst van het beeld. "Je hebt niet stilgezeten", zegt hij als hij bij Anton binnenkomt. "Je bent weer echt een stuk verder dan twee weken geleden." Heideman is zeer tevreden met de vorderingen en kan niet wachten totdat Sluiter eindelijk zijn eigen kunstwerk in Neede heeft: "We hebben een paar jaar geleden gevierd dat het 350 jaar geleden was dat hij de naam 'Achterhoek' aan deze streek heeft gegeven. En het gekke is dat er in zijn geboorteplaats Neede helemaal geen beeld is. Daar komt nu verandering in."

Wie was Willem Sluiter?
Willem Sluiter werd geboren in 1627 aan de Nieuwstraat in Neede, tegenover de Oude Kerk. Hij werd later dominee in Eibergen. "Hij was meer stichter dan dichter, zo zei hij zelf", legt Heideman uit. "Sluiter had ontdekt dat het gesproken woord niet zo lang onthouden werd door de kerkgangers en daarom gebruikte hij de dichtvorm en muziek om mensen de boodschap langer te laten onthouden." Sluiter overleed in 1673 in Zwolle. Daar ligt hij ook begraven.

Oorsprong van de Achterhoek
Het gedicht waarin Sluiter voor het eerst de Achterhoek benoemt, werd gepubliceerd in 1668: "Waer iemant duisent vreugden soek; Mijn vreugt is in dees' achter-hoek". Volgens Heideman doelde Sluiter destijds op de geloofsgemeenschap in Eibergen. Pas veel later werd het oostelijk deel van Gelderland de Achterhoek genoemd.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...

Werkzaamheden Burgermeester Smitstraat laatste handelingen voor aanpak Steenderen

Bronckhorst wil ruim een miljoen euro investeren voor de aanpak van een van de belangrijkste toegang...

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...

Einde seizoen voor verdediger Joran Hardeman

De Graafschap kan dit seizoen geen beroep meer doen op Joran Hardeman. De 22-jarige verdediger raakt...

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem maanden na rampzalige dag hervat

21 februari is een zwarte dag voor de inwoners van Lochem. Het ging destijds vreselijk mis tijdens h...

Achterhoeker Wiendels neemt emotioneel afscheid van Slimste Mens-duo

Als je denkt aan De Slimste Mens, het quizprogramma op NPO 1, dan denk je natuurlijk aan Maarten van...