De gemeente en de provincie Gelderland willen van Dennenoord een natuurgebied maken. Nu wordt er voor gekozen het groen rondom de twee, uit elkaar liggende percelen van het bedrijf aan te leggen, zodat Verhaegh zijn werkzaamheden kan voortzetten op de huidige wijze, maar dan middenin de natuur. Het liefst had Winterswijk gronden uitgeruild zodat Verhaegh op één plek gehuisvest zou worden, maar de gesprekken over een herverkaveling van het terrein zijn op niets uitgelopen. "Daar heeft Verhaegh geen behoefte aan", zegt wethouder Gosse Visser.
Voor de herinrichting en het opknappen van Dennenoord stelt de provincie Gelderland vele tonnen subsidie beschikbaar. In het verleden was de provincie eigenaar van het woonwagenkamp, dat in de jaren negentig is ontmanteld.De woonwagens zijn verdwenen en er kwamen bedrijven voor in de plaats. Dat waren er maximaal twaalf, die dus op één na zijn uitgekocht. Alleen met Verhaegh Trading is er geen overeenkomst bereikt; het bedrijf vraagt 7,6 miljoen euro voor een verhuizing naar De Laarberg, de gemeente wil niet verder gaan dan 3,5 miljoen euro.
Praten om het praten
"Die 7,6 miljoen is ook niet voldoende, alles is duurder geworden", zegt Jan Verhaegh in een reactie. "We moeten op De Laarberg overdekt bouwen. Het is pure onwil van de gemeente. Zo'n verhuizing kost geld. De gemeente hoeft niet te smijten met gemeenschapsgeld maar wat het kost, kost het. Je moet wél de intentie hebben eruit te komen. Praten om het praten heeft geen zin."
Steenfabriek
Verhaegh heeft een suggestie voor de gemeente: "De plek van de steenfabriek komt vrij en in Winterswijk zijn de eisen minder zwaar, daar mogen we zonder dak bouwen. Dat zou een opening kunnen zijn, maar moeten wij dat de gemeente voorkauwen?" Volgens Visser is die locatie aan de Misterweg voor de gemeente geen optie. "Verplaatsing van het bedrijf is voor ons niet meer aan de orde, dat is een gelopen proces", zegt de wethouder. "Daar is een besluit over genomen. Verhaegh blijft zitten waar het zit."
Inspecties
De grond van de drie laatste bedrijven die Dennenoord hebben verlaten, wordt gesaneerd en daar wordt een natuurgebied van gemaakt dat aanschurkt tegen Verhaegh Trading. De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) heeft zich de laatste periode op de achtergrond gehouden, maar gaat nu weer vaker inspecties uitvoeren bij Verhaegh. Ontmoedigingsbeleid van de gemeente? Zodat Verhaegh uit eigen beweging vertrekt?
Dat is geen ontmoedigingsbeleid van de gemeente, stelt Visser. "Bij een vergunning horen eisen. Zo moet Verhaegh nog een muur rondom het terrein afbouwen. Ook gaan we het bestemmingsplan actualiseren. We gaan er vanuit dat het bedrijf op Dennenoord blijft en hopelijk blijft het daar een succesvol bedrijf."
Foto: REGIO8 (archief)